Najboljši nasveti za vrt: v aprilu hitimo, da vse postorimo

10. aprila, 2020
Najboljši nasveti za vrt: v aprilu hitimo, da vse postorimo

April je mesec, ko je na vrtu veliko dela, zato nasveti za vrt pridejo še kako prav. Najprej se lotimo načrtovanja vrta, sledi priprava vrtov, ter na koncu še zasaditev s sadikami in direktna setev na prosto. 

Seveda si vsi čim prej želimo pojesti tisto prvo solato, čebulo ali zelje, ker to čakamo tako dolgo. Če smo pridni, imamo lahko veliko pridelkov iz domačega vrta že konec aprila. Če ste se letos vrtnarjenja lotili malo kasneje, pa nič hudega – hitro posejati kakšno seme ali dva, tiste najljubše zelenjave in z nasveti za vrt se boste prav kmalu tudi vi lahko razveselili svojih pridelkov.

Kako se v aprilu lotiti dela na vrtu?

Pripravila sem nekaj nasvetov za vrt: kako se v mesecu aprilu lotiti dela?

Začnimo pri najbolj pomembni in osnovni stvari, to je naša zemlja. Potrebno jo je negovati, saj z vsako vrtnarsko sezono postane vse bolj izčrpana. Za to je najboljši domači kompost, ki smo ga skozi leto pripravljali in zlagali na kupe. Če tega nimate, pa posegajte po organskih gnojilih, saj le ni tako vseeno, kaj damo na svoj vrt.

Nato sledi setev, v aprilu lahko na prosto sejemo že marsikaj, in sicer:

  • LIST: kapusnice, solate, šparglji, zelišča, blitva, špinača, rukola,…
  • PLOD: fižol, grah, kumare, buče,fižol,…
  • KORENINA: rdeča pesa, krompir, korenje, pastinak, čebula, česen, redkvice,…
  • CVET: brokoli, kapucinke, ognjič, tagetes, boreč, kamilice, sončnice,…

Dober načrt za dober vrt

Zelo dobro pa je pred vsem delom na vrtu narediti dober načrt, v katerem upoštevate kolobarjenje, dobre sosede v skupnih posevkih in katere rastline želite gojiti na svojem vrtu. Nikakor že na samem začetku ne pozabite, da naj vsepovsod po vrtu rastejo cvetlice (kapucinke, sončnice, tagetes, ognjič …), ker nam na vrtu res veliko pomagajo, odganjajo škodljivce, preprečijo razne bolezni, nas pa osrečijo s svojimi barvami in lepoto. Na vrtu prav tako skrbijo za pravo ravnovesje, saj zaradi njih naš vrt še raje obiščejo tudi različne živali.

Intervalno sajenje za vrt, ki je vedno poln dobrot

Ne pozabite si na približno 7- 10 dni narediti nove sadike solate in kapusnic, saj na ta način nimamo vse zelenjave hkrati, ampak v intervalih. Da nam vsa solata ne bo šla hkrati v cvet, da ne bo naenkrat preveč zelja, cvetače in kolerabice. Vse to lahko sejete nekje ob rob gredice in jih nato, ko bodo velike, le presadite po vrtu, kjer se sprosti prostor. Na ta način bo vrt vedno poln dobrot.

Presajanje sadik na prosto

vrt aprilaV aprilu pa je čas tudi za presajanje sadik na prosto. Ponavadi začnemo s kakšno solato ali zgodnjim zeljem. Prav tako pa ne pozabite, da je potrebno kapusnice čim prej presaditi na prosto, ker najraje rastejo, ko še ni tako vroče. Sicer nam predvsem cvetača in brokoli hitro uideta v cvet. Pri presajanju bodite pozorni, da sadiki omogočite dovolj hranil, vlage in da jo presajate do prave globine. Listnate rastline vedno sadimo tako globoko, kot so rasle do sedaj. Plodovke pa lahko sadimo bolj globoko, ker imajo res super zmožnost, da tudi iz stebla poženejo vse več in več korenin.

Še več na temo NASVETI ZA VRT.

Zaščita pred zmrzaljo

Ne pozabite, da je še vedno možnost zmrzali in slane, zato svoje rastline na vrtu, le ustrezno zaščitite. Naredite jim čisto preproste tunele, z vrbovimi ali leskovimi vejami, zgoraj pa kopreno ali folijo. Na ta način jim bo tudi tako bolj toplo in bodo še bolj veselo rasle. Še posebej pomembno je, da zaščitite sadike, saj so le te manj odporne in jih tudi s presajanjem za nekaj časa dodatno oslabimo.

 


Za še več vrtnarkih nasvetov in dogodivščin z domačega vrta obiščite Brigitin blog Zmorem domače.

(Visited 1.355 times, 1 visits today)