Nad škodljivce na vrtu: 10 domačih naravnih sredstev za “v boj”

20. maja, 2017

Vrtnarska sezona je v polnem razmahu, žal pa skupaj s pridelki ‘uspevajo’ tudi škodljivci. Nove rastline so nanje še posebej neodporne. V boj s škodljivci gremo lahko z naravnimi sredstvi, sestavine zanje pa imamo verjetno že doma.

10 sestavin za naravna sredstva proti vrtnim škodljivcem

  1. Tekoče milo – osnova za spreje, saj učinkovito poveže sestavine, hkrati pa z njim hitreje zatremo insekte.
  2. Esencialna olja – proti škodljivcem najbolje delujejo pomarančno, limonino in pepermint esecialno olje.
  3. Boraks – ubija ščurke in mravlje. Če imamo mravlje, lahko pripravimo zanje past iz jogurtovega lončka: zmešamo 10 žličk sladkega sirupa (za vabo) in žličko boraksa. Mešanico damo v jogurtov lonček s pokrovom, v katerega naredimo majhno luknjo, da lahko pridejo notri.
  4. Pekoča omaka, npr. tabasko je pesticid in repelent. Za učinkovit sprej zmešamo pol skodelice jabolčnega kisa, žličko tabask in malenkost tekočega mila. Dobro premešamo in prelijemo v posodo za špricanje.
  5. Rastlinsko olje – učinkovito zaduši insekte, hkrati pa predstavlja tudi fizično oviro. Zmašano s tekočim milom uniči žuželke in njihova jajčeca.
  6. Kis – beli in jabolčni. Kis je učinkovito orožje v boju s plevelom, če ga razredčimo z vodo v razmerju 1:8 pa dobimo naraven pesticid in fungicid.
  7. Soda bikarbona. Gotovo je že doma, v kuhinji. Zdaj jo uporabimo tudi na vrtu – rjo in črne madeže popršimo z mešanico 1,5 žličke sode, 1 žlico olja, 1/2 žličke tekočega mila, 1/2 skodelice kisa in 3 litri vode. Največji učinek bomo dosegli s tedenskim špricanjem.
  8. Česen – 2 zmečkana stroka zmešamo skupaj z litrom vode, precedimo in dodamo malenkost tekočega mila. Mešanico razredčimo 1:10 z vodo in z njo poškropimo škodljive žuželke ali bolne rastline.
  9. Alkohol uničuje insekte, ker jih izsuši. Uporabimo mešanico: 1 žlička olja, 1 žlička tekočega mila, 1/2 skodelice alkohola, 1 skodelica vode.
  10. Epsom sol – učinkovit način, da rastlini pomagamo, da si sama opomore – z večjo količino magnezija.

POZOR: Kljub temu, da gre za naravna sredstva, moramo biti pri uporabi in shranjevanju previdni – še posebej, če imamo majhne otroke, pse ali mačke. Za male živali so namreč tudi naštete naravne sestavine strupene.

Vrt brez škodljivcev in brez vseh, tudi naravnih sredstev?

Še bolj varno in naravno pa je, da na vrt privabimo koristne žuželke, ki se prehranjujejo s škodljivci. Kako? Preberite TULE.

Vir: preparednessmama.com

(Visited 800 times, 1 visits today)