Na kaj moramo biti pozorni, če smo se vrtnarjenja lotili prvič?

27. aprila, 2020
Brigita Šušteršilč, Zmorem domače

Če smo se vrtnarjenja letos v času karantene lotili prvič, je tu nekaj najbolj koristnih napotkov za uspeh tudi pri rastlinah in zelenjavi, ne le za naše boljše počutje.

Naše rastline ne rastejo?

Najverjetneje je vzrok pomanjkanje hranil. Če opazimo zastoj rasti in bolj blede liste pri rastlinah/sadikah, potem moramo dodati hranila. Da bi res hitro hranila prišla do koreninskega sistema, priporočam tekoče gnojilo. Le tega lahko naredimo sami doma.

Domače tekoče gnojilo

V vodi namočimo koprive in gabez. Uporabimo 1 kg svežih delov ali 200g suhih delov rastlin. Rastline narežemo in jih namočimo v 10 l vode. Namočene pustimo toliko časa, da se brozga neha peniti ( 7 do 10 dni).  Nato precedimo in razredčimo v razmerju 1 proti 10, torej 1 liter gnojila na 10 l vode. Zalivamo okolico rastlin (ne po rastlinah), 1x tedensko.

Gnojilo iz kopriv je polno dušika, ki ga rastline potrebujejo za rast. Gabez pa vsebuje veliko železa, kalcija, kalija in fosforja, ki so pomembni za razvoj cvetov in plodov.

Dobri sosedje na vrtu

Dobri sosedje na vrtu imajo na vrtu veliko vlogo. Nekateri si med seboj pomagajo in zalagajo s hranili. Nekateri so v bližini za boljši okus. Veliko njih pa tudi odganja škodljivce iz vrta. Jaz štejem med dobre sosede tudi tiste rastline, ki na vrtu dobro izkoristijo prostor. Tako, da lahko tudi na majhnem vrtu pridelamo zelo veliko.

Zato naj skupaj vedno rastejo:

Paradižnik – bazilika (bazilika da boljši okus paradižniku)

Kapusnice – zelena  (zelena odganja kapusovega belina)

Fižol – kapusnice (fižol, kot vir hranil za kapusnice)

Krompir – visoki fižol (izkoristimo prostor pri tleh, kot tudi v višino)

Korenje – čebula (drug drugemu odganja muho)

 

 

 

 

(Visited 111 times, 1 visits today)