Moč narave v zelenjavnem vrtu

6. septembra, 2019
Metrob d.o.o.

V zadnjih letih se vse bolj zavedamo pomena in moči narave, zato se tudi globalne smernice nagibajo »nazaj k naravi«. Poudarek na naravnih sestavinah in na moči rastlin je vse večji, trend pa je možno opaziti tudi na področju pridelave hrane. Marsikdo se zato odloči za bio pridelavo zelenjave in sadja na domačem vrtu, z uporabo naravnih sredstev.

Potreba po uporabi naravnih sredstev na vrtu se pojavi predvsem takrat, ko narava sama ne zmore zadovoljiti zahtev po količini želenih pridelkov. Rastline bogato obrodijo, ko so zdrave in močne, ob nepredvidljivem vremenu z veliko dežja ali suše, različnimi škodljivci ali osiromašeni zemlji brez zadostne količine hranil, pa to ni vedno mogoče.

Biotično varstvo rastlin

Spoznanje, da je narava v evoluciji sama poskrbela za uravnovešenost med različnimi živimi bitji, danes koristimo za biotično varstvo rastlin. Del tega so tudi mikroorganizmi, kamor sodijo entomopatogene ogorčice, ki predstavljajo skupino dobro proučenih koristnih organizmov. Specializirani izvorni gojitelji jih razmnožujejo v nadzorovanih pogojih, s ciljem biotičnega varstva rastlin. Prednost entomopatogenih ogorčic je v tem, da so domorodni organizmi, ki niso škodljivi za ljudi, domače, divje ali vodne živali, a za svoj obstoj potrebujejo različne tarčne škodljivce:

–          bramorja, ki na vrtu objeda korenine zelenjavnih sadik;

–          ličinke brazdastega trsnega rilčkarja, ki objedajo korenine lovorikovcev, rododendronov in drugih rastlin s podobno strukturo listov. Hrošček , ki se iz ličink razvije, pa po robovih objeda liste omenjenih rastlin;

–          ličinke junijskega in vrtnega hrošča, ki jih velikokrat najdemo v gredicah ali pod poškodovano travno rušo, kjer se prehranjujejo s koreninicami;

–          ličinke palmovega vrtača in palmovega rilčkarja, ki sta ena izmed glavnih škodljivcev na palmah.

Za ohranjanje zdravih in močnih rastlin je priporočljiva uporaba različnih t.i. biostimulantov, ki s koktejlom izbranih naravnih sestavin rastlini pomagajo pri ohranjanju njene naravne odpornosti. Zdrava rastlina je tako bolj odporna na povzročitelje bolezni in klimatske dejavnike.

Tudi alge!

Pozitiven učinek na rastline dosežemo tudi z uporabo rjavih ali rdečih morskih alg. Alge so prave čudodelke in se na veliko uporabljajo tudi v kozmetični industriji ali kot vir hrane. Algovital Plus ali Algo-Plasmin poleg ostalih koristnih prednosti izboljšujeta kaljenje rastlin in zvišujeta izkoristek talnih hranil. Alge tako niso zdrave samo za ljudi, temveč tudi za rastline.

Rastlinam pa lahko pri njihovi rasti in za dosego lepšega in bolj kakovostnega pridelka pomagamo z zeoliti. Zeoliti so naravni minerali s porozno strukturo, ki imajo zmožnost zadrževanja vlage (manj zalivanja), uravnavanje zračnosti in kislosti tal. Zeolite vsebuje izdelek Rasti®Soil Tonic G, rastline pa se ob uporabi hitreje ukoreninijo, podaljšuje njihovo vitalnost, spodbuja nastanek humusa in zvišuje količino pridelka. Uporablja se tudi za pridelavo pridelkov, brez poškodb od strun.

Vrtnarjenje na naraven oz. bio način ni samo modna muha. Odraža ozaveščenost posameznika o pomembnosti sožitja z naravo in njeni moči, marsikomu pa predstavlja tudi izziv. Za vrtičkanje pa lahko zadostuje že večje korito s posajenim paradižnikom na terasi. Občutek, da si nekaj pridelal sam, je neprecenljiv!


Vse izdelke lahko dobite v spletni trgovini Metrob d.o.o.

(Visited 348 times, 1 visits today)