Kmetije, kjer namesto pesticidov uporabljajo rože!

7. aprila, 2020

Gre tudi brez pesticidov, kemije in strupov – in to poceni. Z dokazom za to so že pred dobrim letom dni postregli na kmetiji v Angliji, kjer na polja med pridelke zasajajo rože, ki privabljajo koristne žuželke – ki se hranijo s škodljivci. Dodaten plus je, da so polja videti čudovito. 

Polje oljne repice, ki je običajno celo v sijoči rumeni barvi, je tu prepredeno z dolgimi vrstami divjih cvetlic. Gre za eno od 14 polj, na katerih testirajo učinek divjih rož na pridelek – in kako bi lahko rože nadomestile pesticide.

Izziv, red katerega so postavljeni, je, da se večina koristnih žuželk s škodljivci prehranjuje le kratek čas v ciklu svojega življenja, ne pa ves čas zorenja pridelkov. Zato so posejali razne vrste rož, ki bodo pritegnile raznovrstne žuželke.

oilseed-rape-2135026_640

Nove možnosti v preciznem kmetijstvu

Poleg vrst cvetlic po sredini polj študija vključuje tudi ‘živo mejo’ iz divjih rastlin – kar nekateri kmetje prakticirajo že desetletja. Danes, ko je v sistemih preciznega kmetijstva tehnologija zelo napredovola, je možnosti za sajenje rastlinja, ki bo popolnoma ustrezalo koristnim žuželkam, dosti več. Še pred nekaj leti bi bil to dosti večji izziv. Raziskovalci v projektu verjamejo, da bodo dosegli precejšnje zmanjšanje rabe pesticidov.

Kaj pa pri nas?

Pri nas brez pesticidov ne gre …

Pesticidi: nova kmetijska resolucija in zakaj glifosat še ni prepovedan?

Še članek o glifosatu – preberite ga TULE.

Vir: FastCompany

(Visited 217 times, 1 visits today)