Kako vzgojiti najboljši česen?

1. septembra, 2018

Pozno poletje oz zgodnja jesen je najboljši čas za sajenje česna. Nekateri strokovnjaki trdijo, da je zimski česen najboljši česen. 

Gre za staro italijansko tradicijo, po kateri se česen sadi na dan, ko gredo otroci spet v šolo. Hladno vreme pa poskrbi za lepe glavice.

garlic-3471701_640

 

Česen se po vrsti razlikuje po tem, ali naredi čvrsto steblo ali ne. Vrste z mehkejšim so bolj komercialne, tvorijo lepše stroke. Čvrste vrste pa so tiste prave, stare, ki dobro uspevajo v hladnem vremenu. Če želite originalni česen, ki izvira iz Italije in naših krajev, z barvitim olupkom, neverjetnim okusom in zgodovino, sadite čvrsti česen.

garlic-2391013_640

Kaj saditi?

Sadike iz trgovine niso dobra opcija za pravi domači česen, lahko so tudi obdelane. Najbolje je sadike dobiti od kmeta, ki tak česen že vzgaja. Lokalnega kmeta, s čimer si zagotovimo tudi to, da bo v našem okolju česen dobro uspeval. Posadimo lahko tudi semena, a z njimi bo potrebno nekoliko več truda in vztrajnosti.

nature-3480648_640

 

Kako saditi?

Česnu prijajo: svetloba, rahla zemlja, kompost, sončna lega, mulč. 

Stroke česna damo narazen, ne da bi jih olupili, in jih posadimo v vrste. Med vrstami naj bo 45 cm razmaka, med stroki pa okoli 10 cm. Stroke sadimo z ravno stranjo navzdol, v globino cca. 5 cm (za mile zime) oz. 15 cm (za hude zime). Zalijemo in prekrijemo s 15 cm mulča.

garlic-2253492_640

Ko vzbrsti

Ko česen pokuka na plano, zalivamo enkrat na teden celo sezono rasti. Plevel redno odstranjujemo ali pa zastiramo česen z mulčem.

 

 

Pobiranje pridelka

Ko se listje obava rjavo, je čas za pobiranje pridelka. Česen lahko nežno izruvamo ali pa rahlo izkopljemo. Mehke vrste česna lahko spletemo v kite, za čvrste pa se to ne priporoča. Obesimo jih na hladno temno mesto in pustimo, da se suši na svežem zraku od 4 do 6 tednov. Česen lahko shranimo tudi na časopisnem papirju ali v košari.

garlic-635375_640

 

 

Česen bo tako zdržal 3 do 5 mesecev. Ko začne kaliti, je najboljša faza že mimo, je pa še vedno užiten. Če ga želimo shraniti za dlje, ga lahko nasekljamo in zamrznemo, posušimo v dehidratorju ali pa ga vložimo v kis ali olje.

 

Vir: treehugger.com

 

(Visited 1.001 times, 1 visits today)