Kako se s škodljivci borimo na naravi prijazen način?

16. maja, 2020
Brigita Šušteršič

Toplo vreme je na plan privabilo rastline, ki res že zelo lepo rastejo. Je pa naš domači vrt pravi raj tudi za nekatere škodljivce, zato vam v nadaljevanju predstavljam nekaj preprostih rešitev, kako se z njimi boriti.

Najpomembnejše je na naših vrtovih vzpostaviti pravo ravnovesje med rastlinskim in živalskim svetom. Nekatere živali so nenadomestljivi pomočniki v našem boju s škodljivci!

Včasih se po nepotrebnem jezimo na krta, saj prav on namreč v zemlji poje veliko številko škodljivcev, kot so bramor ali strune. Velja pa tudi, da kjer je na vrtu krt, tam ni voluharja.

Na vrt privabite ptice, namreč le one bodo pojedle vse manjše žuželke, prav tako tudi vse gosenice, ki nam delajo škodo na kapusnicah. Če nam na vrtu delajo škodo, v ptičjo hiško nasujte nekaj semen, le te bodo namreč še rajši pojedle. Žuželke pa bodo imeli za posladek.

V bližini naj bo vir vode, kjer se bodo živali lahko odžejale, spočile ter okopale. To bo na vrt privabilo kar nekaj koristih živali, ki jih boste vsekakor veseli.

Če pride na vrtu do neravnovesja, pa lahko škodljivci naredijo veliko škode …

V teh toplih dneh so se že zelo razvile uši. Lahko si naredimo škropivo iz kopriv in vztrajno škropimo. Lahko pa na vrt privabimo pikapolonice, ki se hranijo z ušmi, ličinkami koloradskega hrošča ter drugimi malimi živalicami.

Če so težave res velike, si lahko pripravimo škropivo iz pelina. Ampak z njim nikar ne pretiravamo, saj lahko škoduje tudi koristnim žuželkam.

Škropivo iz pelina kot naravni insekticid

300 g pelinovih listov in cvetov namočimo v 10 l vode za 2 dni. Lahko pa skuhamo čaj in ga, ko je ohlajenm takoj uporabimo. Škropivu lahko dodamo nekaj mila, da se škropivo lažje prime žuželk in rastlin.

Ostankov pelina ne dajemo na kompost.

Škropivo lahko uporabimo pri napadu bolhačev, uši, koloradskih hroščev, pršic in drugih nezaželenih žuželk.


Spremljajte rubriko VRT za še več koristnih vrtnarskih nasvetov!

(Visited 283 times, 1 visits today)