Kaj sejemo in presajamo v aprilu?

5. aprila, 2020
Brigita Šušteršič, Zmorem domače

Začelk se je april, ko se dela na vrtu začnejo s polno paro. Sejemo, presajamo in pobiramo že lahko tudi prvi pridelke.  V naslednjih dneh nas čaka zares lepo vreme, zato upam, da boste na vrtu preživeli zares lepe trenutke.

Ker pa prav nič ne kaže na padavine, pazimo, da bomo naša semena ter sadike dobro zalivali. Saj je lahko prav to na začetku razlog, zakaj semena ne vzklijejo, ter zakaj rastejo zelo počasi. Ne pozabite pa po zalivanju dodati tudi zastirko, ki bo ščitila pred izhlapevanjem vlage.

Kaj lahko sejemo?

Na prosto sejemo korenje, pastinak, peteršilj koren, rdečo peso. Od listnatih rastlin je že čas za setev blitve, ohrovt, kolerabico, zelje, por, rukolo, ter solato, ki je ne smemo pozabiti sejati na vsakih 10 – 14 dni, da bomo imeli tudi poleti vedno svežo na vrtu.

Krompir in fižol

V naslednjih dneh pa lahko potikamo tudi čebulo ter česen, ter sadimo krompir. Med krompir si lahko pripravite nekaj visokih palic, kjer boste kasneje lahko posejali ali presadili sadike fižola. Namreč tudi te si lahko sedaj v mesecu aprilu pripravite in sicer tako, da jih po 9 skupaj posejete v lonček in jih potem v maju, ko ni več možnosti zmrzali, presadite na prosto. Krompir ter visoki fižol sta zares odlična soseda. Dobro pa tudi izkoristimo prostor na našem vrtu.

Za vzgojo sadik

Za vzgojo sadik lahko sejemo buče, bučke, kumare, kumarice ter še zadnji čas, da posejemo lubenice ter melone. Vsako seme posejemo v svoj lonček, saj ne marajo, da jim preveč poškodujemo korenine med morebitnim redčenjem. Zato naj imajo dovolj prostora za rast že na začetku.

Lahko posejete le nekaj sadik za začetek, na primer solatnih kumar ter bučk, da bo pridelek letos malo prej.

Sejemo tudi koruzo za kokice

Poskusite pa tudi z vzgojo sadik koruze, še posebej se dobro obnese za koruzo, ki je namenjena za kokice. Tudi ta namreč lahko raste na našem vrtu, otroci pa je bodo prav zagotovo še najbolj veseli.


Preberite tudi: Kaj vse nam lahko nudi vrt, da smo samooskrbni?

(Visited 438 times, 1 visits today)