Jesenski vrt na balkonu

20. septembra, 2016

<![CDATA[

Z balkonov, teras in okenskih polic pospravimo balkonsko cvetje. Ne zavrzimo ga kar tako, saj ga večino lahko prezimimo v svetlem prostoru s temperaturo okoli 10°C. Enako storimo s posodovkami, kot so citrusi, bugenvileje, lovor, oljka, oleander, pasijonka.

Prezimno trdne trajnice, ki jih vedno pogosteje sadimo tudi v balkonska korita in posode, trajna zelišča in dišavnice, nizke grmovnice in vrtnice, ni treba prestavljati na toplo.

Poskrbimo pa za zaščito njihovih korenin, ki so občutljive na mraz. Posode in korita ovijemo v juto, vrtnarsko kopreno, staro odejo in vmesni prostor napolnimo s slamo, listjem, časopisnim papirjem, stiroporom, blagom. S slamo, listjem in lubjem zaščitimo tudi zemljo okoli rastline.

Balkoni naj prek jeseni in zime ne ostanejo zapuščeni

V korita posadimo mačehe, marjetice, jesensko vreso in spomladansko reso, astre in krizanteme. Kombiniramo jih lahko z vedno zelenimi trajnicami, ki smo jih vajeni z okrasnih gred. iskrivka z rjavo rdečimi listi, skrečniki pisanih listov, hermelike in mlečki z mesnatimi listi, kačja brada s skoraj črnimi listi ter nemški rožmarin v sivih odtenkih, so nepogrešljiv element jesenskih zasaditev.

Če dodamo še rastline s plodovi (skimija, zelenka, pernecija), pritlikave iglavce, povešave vednozelene rastline (bršljan) in trave, bodo zasaditve lepe vse od jeseni pa do pomladi.

Jerneja Jošar, uni. dipl. ing. agronomije

]]>

(Visited 49 times, 1 visits today)