Imate biodiverziteti najbolj prijazen vrt?

8. maja, 2020

Botanični vrt Univerze v Ljubljani in Nacionalni inštitut za biologijo organizirata natečaj “Biodiverziteti najbolj prijazen vrt”.

Vrtovi so vedno bolj pomemben življenjski prostor za številne organizme, zato v okviru projekta LIFE Naturaviva iščejo biodiverziteti najbolj prijazne vrtove, in sicer v štirih kategorijah: Hišni vrt, Šolski vrt, Zelenjavni vrtiček, Terase in balkoni.

Kako sodelovati?

Sodelujete lahko tako, da do konca leta 2020 pošljete izpolnjen prijavni obrazec in največ 10 fotografij vrta. Prijave bo nato pregledala strokovna komisija in nato najbolje ocenjene vrtove obiskala v letu 2021 za podrobnejše ocenjevanje. Zmagovalce bodo razglasili poleti 2021.

V času natečaja bodo v vrtnarskih revijah, na spletni strani in profilu Facebook objavljali prispevke o biodiverziteti na vrtovih. “Vabljeni k spremljanju in urejanju svojih vrtov, da bodo zakladnica biodiverzitete!” vabijo k sodelovanju v projektu.

Kako urediti tak vrt?

Eden od nasvetov je npr.: “Prve spomladansko cvetoče rastline so že odcvetele. Rastline pustimo, da dozorijo tudi njihova semena in da se same zasejejo. Prihodnje leto bo tako njihova številčnost še večja.” (dr. Blanka Ravnjak, Botanični vrt Univerze v Ljubljani).


Spremljajte rubriko VRTNARSTVO za še več koristnih nasvetov!

(Visited 332 times, 1 visits today)