15 zanimivih hotelov za žuželke

8. junij, 2019
Foto: Heisabe, Pixabay

Na vrt lahko enostavno privabimo koristne žuželke, ki bodo odganjale škodljivce in nam pomagale vzgojiti zdrave pridelke brez pesticidov. Da privabimo čim več koristnih žuželk, poskrbimo, da bo na njem uspevalo veliko pisanega cvetja, uporabljajmo čim več lesa (opore, ograje, pohištvo…), ne bo pa odveč, če naredimo tudi majhen hotel za žuželke.

Tu je 15 idej za hotel za žuželke, ki ne bo le koristen, temveč tudi zanimiv na pogled …

 

Kako naredimo hotel za žuželke?

Zatočišče za različne žuželke lahko zgradimo iz odpadnega lesa ali več palet, ki jih naložimo eno na drugo, tako da oblikujemo različna nadstropja za različne vrste žuželk. Prazne prostore pa zapolnimo s ‘hotelskimi sobami’, za katere uporabimo različen odpadni les, kot npr. dele debla oz. polena, v katera navrtamo luknje, pa tudi suho listje in kartonske rolice (npr. od toaletnega papirja). Dodatne prostore lahko zapolnimo s suhimi vejami in lončki z zelišči ali rožami. Hotel za žuželke postavimo v zaveten prostor. Dvignemo ga vsaj 1,5 metra od tal, vhodi pa naj bodo obrnjeni proti jugovzhodu. V bližino posadimo rastline, bogate z nektarjem, da bodo imele žuželke spomladi in poleti dovolj hrane.

V navrtanih delih lesa, se bodo ustalile divje čebele in čmrlji, ki jim bodo všeč tudi votle palčke, v sobah s storži in sobah s kamni pa si bodo dom našle strigalice in pikapolonice.

(Visited 28 times, 2 visits today)