Fiskars nagradil ekošole in ekovrtce

23. marca, 2014

Družba Unicommerce, ki pri nas zastopa finsko blagovno znamko ročnega vrtnega orodja Fiskars, je na letošnjem sejmu Altermed v Celju podelila nagrade najbolj prizadevnim ekovrtcem in ekošolam, ki so lani od januarja do decembra na šolskih vrtovih pridno vzgajali raznolika zelišča, pri tem pa svoja spoznanja in opažanja natančno zapisovali v Zeliščarski vrtnarski dnevnik. Na  Ekošoli so imeli v letošnjem januarju kar težko delo, saj je na njihov naslov v ocenjevanje prispelo kar 132 izpolnjenih dnevnikov.

Lopatice, grabljice, motike, škarje, kosilnice ter drugo koristno vrtno orodje Fiskars so si lahko obiskovalci sejma ogledali na razstavnem prostoru Ekošole, praktične nagrade za tri najboljše osnovne šole in tri najboljše vrtce pa je predstavnikom na priložnostni slovesnosti podelila Marijana Dajčman, izvršna direktorica v družbi Unicommerce. Prvi mesti sta zasedla Vrtec Murska  Sobota (enota Miške)  in  OŠ  Janka  Podežnika  iz  Maribora,  druga  mesta so  pripadla Kranjskim vrtcem (enota Čirče), vrtcu VIZ OŠ Rogatec (enota 3. oddelek) in OŠ Šmartno pri Slovenj Gradcu, tretje pa Vrtcu Velenje (enota Lučka) in OŠ Bršljin. Posebno nagrado je prejel Center za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič iz Drage, saj so otroci s posebnimi potrebami v urejanje vrta pod vodstvom mentoric vložili še posebej veliko truda.

Zeliščarski vrtnarski dnevnik je del projekta Šolska vrtilnica v programu Ekošole, njen avtor pa je biolog Dane Katalinič. S podporo družbe Unicommerce in blagovne znamke Fiskars so šole in vrtci dobili izvrstni didaktični priročnik, ki tako pripoveduje zgodbo o rasti, negi, obrezovanju ter shranjevanju zelišč v posamezni slovenski regiji.

Projekt Zeliščarski vrtnarski dnevnik se v programu Ekošole odvija tudi v letu 2014, dodali pa so mu še novo projektno aktivnost, katere vsebina so prvine in načini, kako se herbarizirajo zdravilna zelišča. Kdo bo izdelal najboljši herbarij, bomo izvedeli prihodnje leto, ko jih bodo razstavili in nagradili na sejmu Altermed 2015 v Celju. Več informacij je na voljo na spletni strani www.ekosola.si.

Foto: Mag. Gregor Cerar, Ekošola, Marijana Dajčman, Unicommerce, avtor Zeliščarskega dnevnika biolog Dane Katalinič s ponosnimi učenci. 

(Visited 82 times, 1 visits today)