Črni teloh – snežna roža naših gozdov

9. december, 2016

<![CDATA[Ne obstaja veliko rastlin, še posebej ne trajnih zelik, ki bi cvetele v zimskem času. Črni teloh je eden izmed redkih, katerega snežno beli cvetovi nas razveseljujejo prav takrat, ko narava počiva. Ponekod se ga je zato prijelo ime snežna roža. Ker marsikdaj, ko so zime mile, zacveti v decembru še pred božičem, ga imenujejo tudi božična roža.
Avtohtona rastišča črnega teloha se nahajajo vse od Alp, Apeninov pa do Balkana. Raste tako v nižjih kot v višjih legah. Njegov dom so predvsem svetli gozdovi in robovi gozdov, neredko pa ga najdemo tudi na travnikih. Črni teloh je na mnogih izletniških točkah ogrožen. V Sloveniji (tudi v Nemčiji in Avstriji) je zaščiten. Prav črni teloh (Helleborus niger) je izmed več vrst teloha iz tega rodu po naših vrtovih najbolj razširjen.

Cvetna stebla poganjajo iz črne ali temno rjave korenike

Šopasto rastoče rastline črnega teloha zrastejo od 25 do 40 cm visoko. Veliki usnjati listi temno zelene barve so dlanasto deljeni v 5, 7 ali 9 rogljev in se obdržijo prek zime. Listni rob je lahko cel ali nazobčan. Neposredno iz črne ali temno rjave korenike – od tod tudi ime črni teloh – poganjajo kratka in močna cvetna stebla, posuta z rdečkastimi pikicami. Vsako steblo običajno nosi le en cvet. Čašasti kimasto viseči cvetovi so sestavljeni iz petih široko jajčastih do okroglih venčnih listov. Ti so snežno bele barve, kasneje pa se lahko obarvajo rožnato ali zelenkasto. Kontrast belim venčnim listom je množica zlatorumenih prašnikov v središču cveta. Iz številnih, v spodnjem delu zraščenih nadraslih plodnic se razvijejo mešičkasti večsemenski plodovi, v katerih je skrito drobceno črno seme.

Neposredno iz črne ali temno rjave korenike – od tod tudi ime črni teloh – poganjajo kratka in močna cvetna stebla, posuta z rdečkastimi pikicami.

Črni teloh poživi grede s trajnicami

Črni teloh bo v vrtu najbolje uspeval, če mu namenimo polsenčne in senčne lege. Primerna so normalna do alkalna, vlažna, a dobro odcedna tla, ki jih ob sajenju obogatimo s kompostom. V zimskem času bo črni teloh poživil grede s trajnicami, saj so veliki krpasti listi vedno zeleni in lepo prekrijejo tla, nežno beli cvetovi pa pričarajo posebno vzdušje. Ob vznožju grmovnic z golimi vejami so še posebej dobrodošli in ustvarjajo čudovito kombinacijo narave, ki počiva in zimskega čudeža, ki se trdoživo upira nizkim temperaturam.
Črni teloh razmnožujemo z delitvijo ali s semeni. Takoj, ko spomladi odcveti, razdelimo večje skupine. Ne izkopavajte ga v naravi! Za svoj vrt kupite sadike pri gojiteljih trajnic.
V zimskem času bo črni teloh poživil grede s trajnicami, saj so veliki krpasti listi vedno zeleni in lepo prekrijejo tla, nežno beli cvetovi pa pričarajo posebno vzdušje.

Cvetoč teloh za božič?

Cvetoč teloh za božič je sicer bolj redkost, vseeno pa mu lahko pomagamo, da zacveti ravno v tem času. Na vrtu izkopljemo najbolj krepko rastlino in jo posadimo v lonček. Lonček postavimo v hladno klet ali garažo. Pogoj je, da je prostor svetel. Višje temperature bodo vzpodbudile teloh k nastavljanju popkov in kmalu boste lahko uživali v nežno belih cvetovih. Ravno tega načina se poslužujejo tudi cvetličarji, saj v predprazničnih dneh napolnijo svoje cvetličarne tudi z v lončke posajenimi rastlinami črnega teloha, ki so polne belih cvetov in popkov. Naj vam ta december okensko polico krasi črni teloh, katerega elegantni beli cvetovi bodo pričarali še posebej praznično vzdušje.
 
Jerneja Jošar, uni. dipl. ing. agronomije]]>

(Visited 38 times, 1 visits today)