8 sobnih rastlin – glede na vašo osebnost

23. aprila, 2020

Dodajanje rastlin v vaš dom lahko prinese novo pozitivno energijo, še posebno če izberete takšne, ki so pisane tudi na vašo osebnost.

Hišne rastline filtrirajo notranji zrak in iz njega izločajo prah ter ogljikov dioksid. Prav tako povečujejo vlažnost v vašem domu, kar koristi naši koži in dihalom. Z njimi pa v notranje prostore prinesemo tudi nekaj narave, ki nas vedno navda s pozitivno energijo.

Katero rastlino izbrati je vedno težko vprašanje. Misliti moramo na vzdrževanje, svetlobo in toploto ter tudi kako rastlina vpliva na nas – navsezadnje kupujemo rastlino s katero bomo živeli več let. Tukaj je nekaj napotkov, kako izbrati rastlino, ki paše tudi vaši osebnosti.

Družbeni metulj: čopasta zelenčica ali kosmuljka

 

Naj prostor zaživi z živahno rastlino – kosmuljko. To so srčne, nezahtevne in trdožive sobne ratline, ki rastejo zelo dobro v različni svetlobi. In če kdaj pozabite na zalivanje, vas bo kosmuljka pridno počakala. Dobrodošla bo vsepovsod, za boljši zrak v dnevnem prostoru, spalnici, kuhinji, kot poživitev pa v hladnih in mračnih vežah ali hodnikih.

Tako kot družbeni ljudje radi razširjajo svojo mrežo prijateljev, tudi kosmuljka razvija vedno nove majhne rastline, ki jih lahko uporabimo za razmnoževanje. Postavimo jih v kozarec z vodo, dokler ne poženejo korenin, nato pa jih posadimo v zemljo.

Redoljubnež: miltonija

 

Če sto vaše vrline red, osredotočenost in natančnost, lahko poskusite z miltonsko orhidejo. Ta barvita cvetlica ima visoke standarde, ki pa jim boste s svojo osredotočenostjo zagotovo kos. Miltonija najraje uživa na sončni, a ne direktni svetlobi. Potrebuje vlažni habitat, prav tako pa ji hitro postane dolgčas. Presaditi jo je potrebno vsakih nekaj let. Dobro se počuti, če temperatura ne presega 26 stopinj. Potrebuje pravočasno zalivanje in gnojenje.

Popotnik: zlati potos

 

Za tiste, ki težko ostanejo dolgo le na enem mestu je prava izbira zlati potos. Kot vi, je tudi potos raziskovalec in ga zanima kaj se dogaja izven cvetličnega lončka. Zraste lahko več kot 10 metrov, ima rad neposredno sončno svetlobo in ne preveč vode. Njen pustolovski duh lahko spodbujate z obrezovanjem in gnojenjem.

Sanjač: spatifil

 

Spatifil je cvetlica z elegantnimi belimi cvetovi, ki vas zagotovo odpeljejo v sanjarjenje. Njeni cvetovi lahko cvetijo in krasijo vaš dom več mesecev, obenem pa vam tudi dobro očistijo zrak. Ta rastlina je srečna na senčnem mestu, morda ob vaši knjigi z interpretacijo sanj. Z vami bo uživala ob meditaciji in sproščanju.

Ljubitelj narave: aloe vera

 

Če imate radi naravo in naravne sestavine, ter morda izdelujete tudi svojo kozmetiko, je aloe vera prava za vas. Ta mesnato-listno rastlino lahko uporabljate v svojih kozmetičnih receptih in celo kuhinji. Je čudovita pri opečeni in razdraženi koži, pomaga očistiti obraz in deluje kot naravni odstranjevalec ličil. Ker ohranja vodo, je pri zalivanju nezahtevna. Najraje ima sonce in okensko polico na zahodni ali južni strani.

Občutljivec: grusonov ježkar

 

Razdražljiva in občutljiva osebnost ni problem, če imate doma grusonovega ježkarja. Ta nezahtevni kaktus potrebuje le okensko polico, veliko okno in svoj mir. Je popoln sostanovalec, ki vljudno prosi za pijačo le tri ali štirikrat letno in je sicer zelo tiho. Je pokrit z ostrimi bodicami in ne mara fizične bližine, pravzaprav ga lahko kar ignorirate.

Optimist: kalanhoja

 

Če ste svetla zvezda v življenju drugih ljudi in jim vlivate dobro voljo ter optimizem, zakaj si prostora ne bi zapolnili z nečem, ki bo pozitivno energijo dajalo vam? Spoznajte kalanhojo, rastlino, ki ima rada sonce in vas bo razveselila z dolgotrajnimi, barvitimi cvetovi. Nezahtevne kalanhoje večinoma cvetijo poleti, a je ne motijo niti sivi januarski dnevi, zato pogosto pokažejo svoje lepe cvetove tudi takrat.

Ljubitelj živali: mačja trava

 

Če ste ljubitelji živali, še posebno mačk, vam mačja trava ne bi smela ostati nepoznana. Mačja trava je popoln okras na vaši polici, ki bo poskrbel tudi za dobro prebavo vaše mačke. Ta trava ni pravzaprav nič drugega, kot ovsena ali pšenična trava, ali pa kombinacija obeh. Njena zasaditev je povsem enostavna. Semena posadite v zemljo, jih redno zalivajte in kaj kmalu boste imeli zdrav in slasten prigrizek za vašo mačko.

(Visited 1.529 times, 1 visits today)