Site icon Lupa portal

6 zelišč, ki obarvajo vrt in odganjajo mrčes

V poletnih mesecih, ko veliko časa preživimo na vrtu ali terasi, nas gotovo najbolj moti nadležen mrčes. Na pomoč nam lahko priskočijo nekatera zelišča, ki jih preganjajo.

Kar nam diši pa na komarje in muhe navadno deluje ravno nasprotno in jih odvrača. Nekatere rastline imajo namreč moč repelentov, ki bodo okrasile in odišavile naše vrtove, balkone in okenske police.

1. Bazilika

Ni poletja brez bazilike, tako v cvetličnem lončku kot v loncu. Žuželke je z razliko od nas ne prenesejo, zato postavite kakšno na okensko polico. Vaš dom bo varen pred komarji in muhami.

2. Sivka

Sivko že stoletja uporabljajo za odišavljenje doma, omar in predalov. Medtem ko mi njen vonj obožujemo, ga komarji, muhe in ostali mrčes naravnost sovražijo. Posadite jo na sončne dele vrta ali terase, pred vhodna vrata in pod okna, po stanovanju pa postavite vrečke iz blaga s posušenimi sivkinimi cvetovi.

3. Limonska trava

Citronka ali limonska trava je odlična in poznana rešitev pred komarji, saj številna pršila, sveče in drugi izdelki proti komarjem vsebujejo njeno eterično olje. Rastlina zraste v višino tudi do štiri metre na sezono, za njeno dobro uspevanje pa jo posadite ali postavite na sončno stran.

4. Meta

Ker se meta hitro in divje razraste, svetujemo, da jo posadite v cvetlične lončke. Njeni listi so poleti odličen dodatek okusnim in osvežilnim pijačam in čajem, uporabimo pa jih lahko tudi za odganjanje mrčesa.

the-mosquito-1499796_web

5. Rožmarin

Grmičke rožmarina lahko vzgojite v cvetličnem lončku ali pa jih posadite neposredno v zemljo na vrtu. Njegove vejice so okusen dodatek številnim jedem, hkrati pa učinkovit repelent proti marsikateremu merčesu. Da bi leteči nadlogi preprečili vstop in naselitev v hiši, lahko vejice rožmarina obesite po stanovanju.

6. Česen

Rastline iz družine česna, posebej Allium giganteum, katerega cvetovi lahko dosežejo tudi šest metrov višine, so poznani repelent širokega spektra, saj delujejo tudi kot insekticid. Na vrtu bodo poleg mrčesa odgnali tudi uši, ki napadejo nasade, črve z zelja, muhe s korenja in podobno.

Vir: www.greenme.it

(Visited 678 times, 1 visits today)
Exit mobile version