5 zanimivih zelišč za letošnji vrt – 1. del

15. aprila, 2017

Zelišča so koristna tako v vrtu kot v kuhinji. V vrtu so običajno dobri sosedje drugim vrtninam, saj jih zaradi svojih snovi spodbujajo v rasti ali pa odganjajo škodljivce in bolezni poleg tega nam polepšajo vrt in terase ali balkone. V kuhinji so primerna za pripravo zeliščnih čajev ali začinjanje različnih jedi. Z njimi spreminjamo in dopolnjujemo okus in vonj jedi ter spodbujamo tek in prebavo. Na vrtu že imamo nekaj dobro poznanih začimbnic – rožmarin, drobnjak, meto in druge.. Letošnje leto pa jim dodajmo nekaj zelišč, ki našim kuhinjam še niso tako poznane.

RDEČELISTNA BAZILIKA

Foto: Wikipedia (Ekeeble)
Foto: Wikipedia (Ekeeble)

Bazilika je ena najbolj priljubljenih dišavnic. Poznamo je več vrst, a najokusnejša je vsekakor sveža. Rdeča bazilika ima rdečkasto-vijolične liste. Njena barvitost prinaša lep kontrast in poživi naš vrt ali okrašuje okenske police. Rada je na toplem, zato jo pozimi prestavimo v notranjost. Tako jo lahko uporabljamo celo leto. Rdeča bazilika je prav tako naravno sredstvo za odvračanje škodljivcev, uši in komarjev, zato je odlična soseda k ostali zelenjavi na vrtu. Za rastlino je značilna močnejša aroma kot pri navadni baziliki.

V kulinariki uporabljamo liste in cvetove za začinjanje solat, omak, namazov, paradižnikovih in nekaterih morskih jedi. Dobro se poda k začimbam za pico, testeninam in omakam ter se odlično dopolnjuje z olivnim oljem, mozzarelo in paradižnikom. Prav tako je nepogrešljiva pri solatah. Bolje je, če pred uporabo liste stolčemo ali zmečkamo s prsti, kot da jih sesekljamo. Jedem jih dodajamo tik pred koncem kuhanja.

 • SVETLOBA: Sončna lega
 • CVETENJE: Rožnati cvetovi cvetijo od pozne pomladi do zgodnje jeseni
 • VELIKOST: do 40 cm

NAVADNA KISLICA

Foto: Wikipedia (Ivar Leidus)
Foto: Wikipedia (I. Leidus)

Kislica je rastlina, ki raste divje vsepovsod po Evropi, po travnikih in obrobju gozdov. Navadna kislica, ambada bhaji ali gongoora v indijski kuhinji, je trajna zel, ki se lahko goji tudi kot vrtna rastlina. Poznamo več vrst kislice (navadna kislica, alpska kislica, alpski kislec, kodrasta kislica, lepa kislica, vrtna kislica); najkvalitetnejša je gojena vrtna kislica, ki jo sejemo po vrtovih in ji režemo liste kot blitvo.

Večina kisličnih listov ima dražeče oster kisel okus, ki se imenitno poda k mnogim jedem. Drobno narezana kislica je odličen dodatek solatam, zeliščnim omakam in juham ter raznim namazom. V vročih poletnih dneh si kosci trave radi gasijo žejo z žvečenjem sočnih stebel te rastline.

Poleg tega s sokom listov lahko odstranimo madeže rje, plesni in črnila s perila ter srebrnine.

 • SVETLOBA: Sončna do rahlo senčna lega
 • CVETENJE: Rožnati cvetovi cvetijo od pozne pomladi do zgodnje jeseni
 • VELIKOST: do 1,2 metra
 • PRST: Dobro odcedna, vlažna in z veliko železa

CITRONKA

Foto: Wikipedia (H. Zell)
Foto: Wikipedia (H. Zell)

Citronka (citronska verbena), ki so jo sprva uporabljali kot parfum, ima izrazit vonj in okus po limoni. Rastlina ni zahtevna za gojenje, vendar pa obožuje sončne lege in rahlo zemljo. Rastlino je najlažje vzgojiti iz sadike ali podtaknjenca, malo težje in bolj zamudno pa iz semena.

Citronka je zelo uporabno zelišče v kulinariki. Uporablja se v čajih, solatah, prelivih in tudi sladicah. Iz listov lahko delamo razne skutne namaze, jih primešamo v kefir ali jogurt, solatne polivke, začinimo dušeno ali pečeno zelenjavo. Sveža citronkina aroma se prileže tudi belemu mesu in ribam. Listi so prav tako nadvse uporabna začimba k napitkom.

 • SVETLOBA: Sončna lega
 • CVETENJE: Beli cvetovi cvetijo pozno poleti
 • VELIKOST: do 1,5 m
 • PRST: Dobroodcedna tla z rahlo zemljo pomešano z nekaj domačega komposta

ANANASOV ŽAJBELJ

Foto: Wikipedia (E. Hunt)
Foto: Wikipedia (E. Hunt)

Ananasov žajbelj spada med žajblje ali kadulje in ima zanimive liste in okrasne cvetove. Njegova značilnost je da prijetno diši po tropskem sadju.

Na vrtu se odlično sovpada z rožmarinom, sivko ali ožepkom, ki skupaj dajejo dišečo in barvito sceno. Primeren je za zasaditve v gredicah ali balkonskih koritih, še posebno pa za večje lonce na balkonih in terasah. Pri nas zunaj ne prezimi, lahko pa ga prezimimo podobno kot sredozemske trajnice. Dobro uspeva na dobro odcednih, lahkih in bogato založenih tleh na sončni legi.

Kot kulinarično zelišče ananasov žajbelj jedem doda čudovito rahlo sladko noto. Njegove cvetove lahko dodamo solatam in svežim sadnim jedem. S sušenjem cvetovi izgubijo del aromatičnosti, a jih tako vseeno lahko uporabimo v čaju.

 • SVETLOBA: Sončna lega
 • CVETENJE: Svetlo rdeči cevasti cvetovi cvetijo od marca do maja
 • VELIKOST: do 120 cm
 • PRST: Dobro odcejena, lahka in bogato založena tla

TAJSKA (SLADKA) BAZILIKA

Foto: Wikipedia (Risacher)
Foto: Wikipedia (Risacher)

Tajska bazilika je še ena izmed mnogih vrst bazilik, ki kraljujejo med zelišči. Je lepa rastlina z vijoličnimi cvetovi in zelo uporabna v kulinariki. Ima srednje velike zeleno-vijolične liste, ki po okusu in vonju spominjajo na mešanico janeža in sladkega korena. Sejemo jo od marca do junija, listke pa pobiramo od junija do oktobra. Idealna je za gojenje na prostem, v koritu ali v lončku na okenski polici.

To zelišče je nepogrešljivo v vietnamski in tajski kuhinji. Je zelo aromatična in ima poseben, subtilno sladek okus, ki je kot nalašč za krompir ter juhe. Prav tako jo lahko dodamo mesnim jedem in sladicam. Nepogrešljiva je tudi pri mešanju koktajlov. K jedem jo dodamo na koncu priprave. Vsebuje visoko vsebnost vitamina K in A, kakor tudi vitamin C. Pomagala naj bi tudi vzdrževati lepo in čvrsto kožo in krepila imunski sistem.

 • SVETLOBA: Sončna lega
 • CVETENJE: Vijolična socvetja cvetijo poleti
 • VELIKOST: 30-60 cm

 

D.K.

(Visited 90 times, 1 visits today)