14 zdravilnih zelišč, ki jih lahko gojimo na vrtu

7. aprila, 2019

Namesto, da posežete po zdravilih si na vrt raje posadite kakšno zdravilno zelišče, ki vam bo pomagalo lajšati tegobe kot so slaba prebava, stres, tesnoba, sončne opekline, glavobol, kašelj, prehlad in podobne težave.

Bazilika

Basil-Basilico-Ocimum basilicum-albahaca

Bazilika ni uporabna le za začinjanje jedi, je eno izmed redkih zelišč, ki lahko pomaga pri napihovanju, pomanjkanju apetita pa tudi ob urezninah in praskah.


Kamilica

Chamomile@original size

Cvetovi kamilice pomagajo pri lajšanju prebavnih motenj, delujejo proti tesnobi in napetosti ter pomagajo tudi pri draženju kože.


Ameriški slamnik

Echinacea-purpurea-20060708-1

Če imate prehlad ali gripo, poskusite ameriški slamnik. Ta bo omilil simptome in pomagal vašemu imunskemu sistemu.


Beli vratič

File:Feverfew.jpg

Liste in cvetove belega vratiča lahko uporabimo za čaj ali jih preprosto žvečimo. Olajšali bodo glavobol, pomagajo pa tudi pri artritisu in kožnih boleznih.


Divja vijolica ali divja mačeha

Viola tricolor LC0041

Ta rastlina ima protivnetne lastnosti in je primerna pri ekcemu in kožnih madežih.


Sivka

Lavender02

Nekaj zdravilnih učinkovin sivke zagotovo že poznamo. Poleg njenega vonja, ki umirja in sprošča, sivka prav tako lajša bolečine, in deluje kot antiseptik pri odrgninah in urezninah.


Poprova meta

Pfefferminze natur peppermint

Če vas mučijo prebava in plini, si pripravite metin čaj. Poprova meta pomaga ublažiti tudi glavobol.


Melisa

Lemon Balm (5744694087)

Sorodnica mete, melisa, je vsestranska zdravilna rastlina, ki pomaga pri lajšanju tesnobe, pri nespečnosti, ranah, herpesu, ugrizih žuželk in tudi pri napihnjenosti ter razdraženemu želodcu.


Ognjič

Zdravilni ognjič

Ognjič je rastlina, ki ni dobra le za sončne opekline, akne in kožne madeže, ampak tudi pomirja razjede in prebavne težave.


Peteršilj

File:Parsley bush.jpg

Peteršilj je zelo vsestransko zelišče, ki obogati naše jedi s svojim okusom, kot tudi izgledom. V sebi pa peteršilj shranjuje tudi pravi zaklad hranil in zdravilnih moči, ki pomagajo pri napihnjenosti in slabemu zadahu.


Rožmarin

Rosemary bush

Rožmarin je eno izmed zdravilnih zelišč, ki pomaga pri spominu in koncentraciji, izboljšuje razpoloženje in celo slab zadah.


Žajbelj

Salvia officinalis Berggarten

Žajbelj spada pod rod rastlin z imenom Salvia, ki v prevodu pomeni „zdraviti se“. Že njegovo ime torej pove, da je to zdravilno zelišče. Z njim si lahko pomagamo pri lajšanju vnetja ust in žrela.


Timijan

Flowering thyme

Aktivna sestavina timijana se imenuje timola. To je močan antiseptik, ki nam bo pomagal pri kašlju, zaprtosti, prebavnih motnjah in plinih.


Šentjanževka

Saint John's wort flowers

Pri blagi depresiji si lahko pomagate tudi s šentjanževko. Listi in rumeni cvetovi so zdravilni del rastline, ki vam bodo pomagali.

(Visited 58 times, 1 visits today)