Unikatni slovenski leseni izdelki – za igranje in sanje

30. maja, 2016

Blagovna znamka O2 – kisik izdeluje predmete za dom in nakit iz bio lesa slovenskih dreves, ki so rasla v popolnoma naravnih pogojih, brez umetnih posegov in kemičnih dodatkov.

 

Blagovna znamka O2 je še zelo mlada, prvi izdelki v delavnici Metke Zver, ki stoji za blagovno znamko, so začeli nastajati šele pred dobrim letom.

„Po dolgi in uspešni karieri v marketingu sem se odločila, da je čas za spremembo. Preselili smo se v hišo sredi gozda in obdana z drevesi sem spoznala, da si želim ustvarjati lepe stvari iz lesa, tega prvinskega in toplega materiala,“ pove Metka Zver. Sledila je učna
doba, v šolo so jo vzeli vrhunski mojstri iz vsega sveta, ki svoje znanje brezplačno ponujajo preko svetovnega spleta. „V obrtniškem smislu se moram seveda še veliko naučiti, vendar je učenje, kadar je motivacija velika, lahko zelo hitro,“ še doda.

 

Estetski izdelki s funkcijo

Izdeluje izdelke, katerih prva ambicija je, da so lepi in okrasijo dom ali nas same. Enako pomembno pa se ji zdi, da imajo poleg estetske tudi svojo uporabno vrednost: kozolec, del naše podeželske identitete, ima v miniaturni izvedbi funkcijo stojala, na katerega obešamo uhane. Stilizirana hiška iz masivnega oreha pa služi temu, da nanjo odložimo še odprto knjigo, ko pred spanjem prenehamo brati … Med izdelke, ki jih navdihuje arhitektura, sodita še miniaturni Plečnikov parlament, ki služi kot pladenj za odlaganje nakita ter podstavki za torte, ki stojijo na stebričkih,  oblikovanih po zgledu tistih iz ljubljanskega tromostovja.


„Najbolj prodajan izdelek do sedaj je hiška za knjige, veliko povpraševanje pa je tudi po kockah sreče,drobnem simboličnem darilcu, ki obdarovancu prinese dotik lesa … kar preverjeno pomirja duha in prinaša srečo,“ zaključi sogovornica.


Vse izdelke izdeluje sama, kupimo jih lahko na njeni spletni strani www.kisik.si, v večjih knjigarnah Mladinske knjige (največjo ponudbo ima ljubljanski Konzorcij) ter v nekaj butičnih trgovinicah v centru Ljubljane.

Foto: kisik.org, arhiv Metke Zver

(Visited 22 times, 1 visits today)