Ženska – uspešna v vsakdanjem manevriranju med različnimi vlogami

8. marec, 2018

Na kaj nas najprej asociira beseda ženska? Ali jo naš um poveže z likom skrbnosti, z mamo, ženo, gospodinjo? Kaj pa z znanstvenico, avanturistko, pilotko, športnico, političarko?

Vse to je lahko ženska, ki je predvsem v zadnjem obdobju presegla družbeno določene okvire, ki so jo v zgodovini večkrat omejili na dom in družino. Svet, in z njim vsakdanjik sta se v zadnjih petdesetih letih zelo spremenila tudi za moške, a predvsem za ženske. Te so aktivne članice družbe, ki že v enem samem dnevu zamenjajo veliko različnih vlog.

Preteklost in sedanjost – vsakdan žensk se je spremenil

Ni zaman rek, da za vsakim uspešnim moškim stoji še bolj uspešna ženska. To je bilo še bolj izrazito v preteklosti, ko je več žensk ostajalo doma ter skrbelo za dom in gospodinjstvo, moški pa so zaradi zaslužka odhajali od doma in bili večkrat odsotni. V današnjem času so vloge žensk prav tako zahtevne, a drugačne. Ženske se danes odpirajo v svet, so razgledane, študirane, uveljavljajo se v javnem življenju. S tem so svojim vlogam mam, žena in gospodinj pridale še vlogo ženske, ki hodi v službo, ima svoj, zanjo pomemben krog ljudi tudi izven družinskega okolja, in je zato zdaj poleg moža tudi ona tista, ki je večkrat zdoma.

Zaposlitev žensk samoumevna, napredovanje pa težje

Glede na rezultate raziskave projekta ‘Uravnotežimo moči med spoloma’, ki ga je izvedel nemški inštitut Sinus, je za moške in ženske v Sloveniji zaposlitev obeh partnerjev samoumevna, hkrati pa je skrb za otroke še vedno predvsem naloga žensk. S strani žensk so bili podani odgovori, da same težje napredujejo, pri višjih položajih pa se morajo marsičemu odpovedati. Raziskava je tudi pokazala, da večkrat prav nerazumevanje delodajalcev predstavlja oviro za večjo vključenost moških pri sprejemanju družinskih obveznosti.

executive-534413_640

Enakopravnost je zato večkrat različno razlagan pojem. Če ga pogledamo samo z vidika, da morajo ženske imeti enake karierne možnosti kot moški, je to premalo. Treba je zagotoviti še ostale resurse, ki jim bodo omogočali življenje, v katerem ne bodo prikrajšane za kakovostno preživljanje svojega življenja tudi izven službe. Zaposlenost ženske je namreč s seboj prinesla tudi manj časa za partnerja, družino in lastne interese, z obveznostmi bolj zapolnjene dneve, tudi večjo izgorelost žensk.

Po podatkih Eurostata so leta 2016 ženske v 28 državah članicah EU zasedale tretjino menedžerskih mest, največ v Latviji – 47 %, na Poljskem in v Sloveniji – 41 %.

Usklajevanje različnih vlog in številnih obveznosti

»Naravna vloga ženske je vloga večne učiteljice in matere. Ženska je ta, ki nas uči ljubeznivosti, sodelovanja, komunikacije in skrbi za razvoj naše čustvene inteligence. Nenadomestljiva je v procesu vzgoje, še posebej v prvih petih letih življenja otroka. V karieri je lahko izjemno uspešna, a ne na račun neopravljene vloge žene in matere. Idealno je, da najde delovno okolje, ki ji je pisano na kožo in kjer se hkrati lahko spočije in sprosti od vseživljenjskega dela v odnosih,« Andrej Pešec, predavatelj in svetovalec, osvetli naravo ženske, ki jo v hitrem tempu včasih prezremo.

achieve-1822503_640

Ekonomska svoboda žensk ima zagotovo tudi svojo ceno, saj je glavna skrb za otroke in dom še vedno na njih in časa za to jim zaradi družbenega udejstvovanja vse bolj primanjkuje. Zato je usklajevanje vseh obveznosti dneva zagotovo eden njihovih večjih izzivov.

Petra Nastran


Članek je bil v celoti objavljen v reviji Lupa, nov17. Če želite brati več zanimivih vsebin, se lahko na revijo Lupa naročite.

(Visited 8 times, 1 visits today)