Kajenje tobaka je vodilni vzrok smrti zaradi bolezni srca in ožilja

31. maj, 2018

Svetovni dan brez tobaka vsako leto obeležujemo 31. maja. Kajenju tobaka pripisujemo veliko breme bolezni in prezgodnjih smrti, zato na ta dan po vsem svetu opozarjamo na hude posledice uporabe tobaka in spomnimo na ukrepe, ki zmanjšujejo uporabo tobaka in tako varujejo zdravje ljudi.

Letošnji dan obeležujemo pod geslom ‘Tobak in bolezni srca in ožilja’. “Kajenje in pasivno kajenje (izpostavljenost tobačnemu dimu drugih) sta namreč eden najpomembnejših vzrokov za bolezni srca in ožilja,” pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), ki zato vse kadilce spodbuja k opustitvi kajenja. “Le popolna opustitev kajenja lahko pomembno zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja ter druge bolezni, ki jih povzroča tobak,” poudarjajo.

Poleg tradicionalnih tobačnih izdelkov se pri nas pojavljajo tudi drugi izdelki, ki vsebujejo nikotin, npr. elektronske cigarete, ki jih uporablja višji delež mladostnikov kot odraslih. Ob tej priliki želimo opozoriti, da je uporaba elektronske cigarete med mladostniki povezana s pomembnimi tveganji, zato je pomembno, da uporabo tovrstnih izdelkov med mladostniki preprečujemo.

Tobak in srčna obolenja

Zaradi bolezni srca in ožilja umre v svetu več ljudi kot zaradi kateregakoli drugega vzroka smrti. Ne glede na obsežne in resne posledice uporabe tobaka na zdravje srca in ožilja, pa javnost ne ve, da je tobak vodilni vzrok bolezni srca in ožilja in vzrok približno 12 % smrti zaradi bolezni srca in ožilja. Kadilci imajo 2 do 4-krat povečano tveganje za koronarno srčno bolezen in možgansko kap. Pasivno kajenje pa za 20─30 % poveča tveganje za pojav srčno-žilnih bolezni. Darina Sedlakova, vodja Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) za Slovenijo je povedala: »Evropska regija Svetovne zdravstvene organizacije ima najvišjo prevalenco kajenja, to je 28 %. Že ena pokajena cigareta na dan poveča tveganje za srčni infarkt in možgansko kap,« ter dodala: »Obstaja samo en nasvet – nikoli ne začnite kaditi. Če pa kadite, čim prej opustite kajenje. Dobra novica je, da je 15 let po opustitvi kajenja tveganje za koronarno srčno bolezen enaka tistemu pri osebi, ki ni nikoli kadila.«

Pomoč pri opuščanju kajenja v Sloveniji

Opustitev kajenja je koristna za zdravje v kateremkoli starostnem obdobju, največje koristi za zdravje pa posameznik izkusi, če kajenje opusti pred 40. letom starosti. Okoli dve tretjini kadilcev, starih 25-74 let navaja, da si želijo opustiti kajenje. Marsikateri bivši kadilec je sam opustil kajenje, številni pa potrebujejo dodatno pomoč, ki poveča uspešnost opustitve.

V Sloveniji obstaja več vrst brezplačnih in plačljivih pomoči pri opuščanju kajenja.

Brezplačni svetovalni telefon 080 27 77 deluje vsak dan, tudi med vikendi in prazniki, med 7. in 10. uro ter med 17. in 20. uro. Klicalci lahko dobijo različne informacije glede opuščanja kajenja, lahko se dogovorijo za podporo/svetovanje v času opuščanja kajenja in vzdrževanja abstinence. Brezplačni so tudi programi opuščanja kajenja, ki potekajo v zdravstveno-vzgojnih centrih v zdravstvenih domovih po vsej Sloveniji. Kadilci za obisk centra ne potrebujejo napotitve s strani osebnega zdravnika, lahko pa izbirajo med skupinskim ali individualnim svetovanjem. Te vrste pomoči so namenjene tudi mladostnikom.

Vir: NIJZ

(Visited 8 times, 1 visits today)