Svetovni dan Zemlje: 7 novih naravnih čudes sveta

22. aprila, 2017

Na svetovni dan Zemlje se spomnimo 7 novih naravnih čudes sveta, za katere je kandidaturo razpisala švicarska neprofitna organizacija New Open World Corporation (NOWC) leta 2007. Pri izboru je imela poleg strokovnjakov veliko besede tudi širša svetovna javnost, ki je z glasovanjem oddajala svoje predloge. Kampanja je pritegnila 100 milijonov glasov iz celega sveta, glasovanje pa se je zaključilo novembra 2011. Vsaka država je lahko sodelovala z eno prijavo znamenitosti in tudi Slovenija se je z Blejskim jezerom uvrstila med nominirance med skupino jezer. Na koncu so naziv 7 novih naravnih čudes sveta prejeli slednji.

Amazonski gozd

Amazonski gozd predstavlja več kot polovico vseh deževnih gozdov na Zemlji in je tudi najbogatejši – sestavlja ga 390 milijard dreves, razdeljenih na 16.000 različnih vrst, ki nudijo dom številnim živalskim vrstam. ‘Pljuča sveta’, kot mu tudi pravijo, se raztezajo prek Brazilije, Peruja, Kolumbije, na ozemlje Venezuele, Ekvadorja, Bolivije, Surinama, Gvajane in Francoske Gvajane.

Foto: Neil Palmer, Wikipedia
Foto: Neil Palmer, Wikipedia

Zaliv Halong Bay

Zaliv Halong leži na severovzhodu Vietnama, njegovo ime pa v prevodu pomeni ‘Zaliv dvigajočega se zmaja’. V zalivu se nahaja več kot 3000 apnenčastih otočkov s kraškimi jamami. Med otočki je mogoče najti več plavajočih vasi. V območju zaliva so snemali tudi enega izmed filmov o agentu Jamesu Bondu, Tomorrow Never Dies (Jutri nikoli ne umre).

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Slapovi Iguazu

Slapovi Iguazú so znameniti slapovi na južnoameriški reki Iguaçu. Njeno ime izvira iz gvaranščine, kjer pomeni »velika voda«. Samim slapovom so Gvarani sicer pravili »kraj, kjer se iz vode rojevajo oblaki«. Mrežo slapov si ponosno delita Brazilija in Argentina, sestavlja pa jo okoli 275 slapov, ki so visoki od 40 do 90 metrov, v širino pa na najširšem delu merijo skoraj 3 kilometre.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Otok Jeju

Jeju je največji Južnokorejski vulkanski otok, ki leži v korejski ožini. Meri kar 1846 kvadratnih kilometrov in ima okoli 560.000 prebivalcev. Ima tudi najvišjo goro v Južni Koreji – Hallasan, 1950 metrov visok mirujoči ognjenik, okoli katerega je posejanih še 360 manjših vulkanov.

Zanimivost: Južna Koreja je v štirih letih glasovanja spodbujala državljane, da so s telefonskimi klici glasovali za korejski otok Jeju. V teh letih so opravili na milijone mednarodnih klicev, stroški klicev pa so bili ocenjeni na 16 milijonov evrov.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Nacionalni park Komodo

Nacionalni park Komodo leži v Indoneziji med Sundskimi otoki. Park zajema tri večje otoke – Komodo, Padar in Rinca, ter 26 manjših. Skupno meri 1.733 kvadratnih kilometrov. Park je bil ustanovljen leta 1980 s ciljem zaščititi tamkajšnjega znamenitega prebivalca – komodoškega varana, ki velja za največjega kuščarja na svetu.

Foto: Jon Hanson, Wikipedia in Pixabay
Foto: Jon Hanson, Wikipedia in Pixabay

Reka Puerto Princesa

Reka na Filipinih, ki teče skozi apnenčaste jame otoka Palawan, s svojimi 8,2 kilometri dolžine slovi kot najdaljša podzemna reka na svetu. Ker je dovolj široka, je po njej možno pluti skozi osupljive podzemne dvorane in občudovati kapnike. Leta 2010 je skupina okoljevarstvenikov in geologov odkrila, da ima reka tudi drugi nivo, kar pa pomeni, da se nekje v jamah skrivajo tudi podzemni slapovi.

Foto: Mike Gonzales in Jimaggro, Wikipedia
Foto: Mike Gonzales in Jimaggro, Wikipedia

Mizasta gora

Gora s ploščatim vrhom je znameniti mejnik mesta Cape Town v Južni Afriki, poznan po vsem svetu. Je del nacionalnega parka Table Mountain in pomembna turistična atrakcija. Obiskovalci lahko na goro prepešačijo, ali se odpeljejo kar z gondolo. Gora pa ne slovi le kot simbol Južnoafriške republike, temveč tudi kot prava rastlinska zakladnica, saj na njej uspeva več kot 1470 rastlinskih vrst.

Foto: Brendon Wainwright, Wikipedia
Foto: Brendon Wainwright, Wikipedia
(Visited 32 times, 1 visits today)