Svetovni dan turizma: Odprimo zelena okna!

22. septembra, 2016

<![CDATA[27. septembra od leta 1980 obeležujemo svetovni dan turizma. V letu 2016 dan praznujemo s temo ‘Turizem za vse’ s spodbujanjem univerzalne dostopnosti, pri čemer v ospredje stopa zeleni turizem. Turistična zveza Slovenije tako vsa društva in institucije poziva, naj odprejo ‘zelena okna’.
27. september je vsako leto namenjen osveščanju o izjemnem pomenu turizma za svet. Namen svetovnega dneva turizma je okrepiti zavest, da je turizem ključnega pomena za mednarodno skupnost. S tem dnevom želijo turistične organizacije po vsem svetu poudariti vpliv turizma na družbene, kulturne, politične, okoljske in gospodarske razmere po vsem svetu. Kot povedo na STO, bo letošnje obeleževanje minilo z namenom spodbujanja univerzalne dostopnosti, pri čemer je še zlasti zeleni turizem tisti, ki ponuja največ možnosti za razmah tako turizma kot celotne družbe.


Ob svetovnem dnevu turizma,v torek, 27. septembra 2016, si v Turistični organizaciji Slovenije želijo, da bi v Sloveniji ob 17. uri povsod odprli ‘zelena okna’. Ob tem STO vsa turistična in preostala društva ali institucije poziva, naj ob tej uri pripravijo v svojem okolju dogodek s simboličnim odpiranjem ‘zelenega okna’, s čimer bodo poudarili posebnosti v svojem kraju. Na dogodke vabijo široko javnost in znane osebnosti, da bi med druženjem spregovorili o ‘Turizmu za vse’.


 
V prvi polovici leta 2016 skoraj 4,3 milijona turističnih prenočitev
Po podatkih Statističnega urada RS v prvi polovici leta beležimo 4,3 milijona turističnih prenočitev, kar je 4 odstotke več kot lani v istem obdobju. Domači turisti so v juniju 2016 ustvarili 33 % turističnih prenočitev v Sloveniji, tuji 67 %. Ključni trgi, od koder so prihajali tuji turisti, ki so v juniju 2016 med tujimi turisti ustvarili največ prenočitev pri nas, so bili: Italija in Nemčija (iz vsake po 12 %), Avstrija (10 %), Združeno kraljestvo (7 %) ter Izrael in Združene države (iz vsake po 4 %).
 
airbus-159588_640Vsak peti Slovenec na potovanje
Na Statističnem uradu navajajo tudi podatek o tem, kam in koliko smo potovali Slovenci v prvem četrtletju letošnjega leta. V tem času je šel na zasebno potovanje vsak peti prebivalec Slovenije, povprečni izdatki na turista pa so znašali okoli 54 evrov. Vseh zasebnih potovanj je bilo okoli 591.000 (8 % več kot v 1. četrtletju 2015). Več kot polovica (56 %) zasebnih potovanj je potekala v Sloveniji, 44 % pa v tujini (od tega 38 % na Hrvaškem, 16 % v Italiji, 14 % v Avstriji).
 

Ob svetovnem dnevu turizma 27. septembra bo v Ljubljani potekala dvodnevna konferenca Global Green Destinations Day (27. – 28. 9. 2016). Osrednji zeleni destinacijski dogodek na globalni ravni bo združil vodilne strokovnjake v trajnostnem razvoju in zelenem turizmu, mnenjske voditelje, predstavnike destinacij, združenj, hotelirjev in turističnih ponudnikov, ki si prizadevajo za trajnostni razvoj v turizmu. Mednarodna organizacija Green Destinations pripravlja dogodek skupaj z Zavodom Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace, partnerja pri organizaciji sta Turizem Ljubljana in Slovenska turistična organizacija.

 
Kristina Žnidar]]>

(Visited 182 times, 1 visits today)