Svetovni dan prve pomoči

10. septembra, 2016

<![CDATA[Svetovni Dan prve pomoči obeležujemo drugo soboto v septembru, torej letos 10. septembra. Prvič so dan obeležili leta 2000, ko je 16 evropskih nacionalnih organizacij Rdečega križa dalo pobudo za tovrstno praznovanje. Zamisel je bila kmalu sprejeta in se je uveljavila v mednarodnem merilu, ko je leta 2003 kar 115 nacionalnih organizacij Rdečega križa po vsem svetu obeležilo svetovni dan prve pomoči. To kaže na velik pomen širjenja znanja in veščin o prvi pomoči ter spodbujanja in osveščanja prostovoljcev po vsem svetu.
FACE 2016
Letos je Slovenija konec junija gostila FACE 2016 (First Aid convention of Europe), tekmovanje ekip prve pomoči, na katerem ekipe svoje znanje in veščine nudenja prve pomoči prikažejo na različnih delovnih mestih, kjer so simulirane nesreče z realno prikazanimi poškodbami. Na FACE 2016 je sodelovalo 20 ekip prve pomoči Rdečega križa in Rdečega polmeseca iz 18 držav. Izven konkurence bosta sodelovali ekipi iz Slovenije: ekipa prve pomoči Mestne občine Ptuj, ki je v letu 2015 zmagala na državnem preverjanju usposobljenosti ekip prve pomoči in bo po pravilih mednarodnega komiteja FACE na evropskem preverjanju sodelovala prihodnje leto in ekipa prve pomoči RKS OZ Grosuplje, ki je zmagala na FACE 2015.

Svetovni dan prve pomoči je, kot pravijo na Rdečem križu Slovenije, priložnost, da se  povsod po svetu poudari pomen prve pomoči kot humanega dejanja: “Znanja in veščine nudenja prve pomoči je potrebno krepiti in stalno ozaveščati splošno javnost o pomenu prve pomoči. Prizadevanja Mednarodne federacije društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca so, da bi v desetih letih dosegli cilj, da bi vsaj ena oseba iz vsakega gospodinjstva na svetu imela znanja iz prve pomoči in na ta način prispevala k krepitvi odgovornosti v družbi.”

 
Znamo nuditi prvo pomoč? Poznavanje nudenja prve pomoči je v vsakdanjem življenju izredno pomembno, saj le tako lahko na kraju dogodka izvedemo nekatere pomembnejše ukrepe še pred prihodom nujne medicinske pomoči in sočloveku s tem morda rešimo celo življenje. Okoliščine nenadnih nesrečnih dogodkov, posebno takih, kjer je ogroženo človekovo zdravje ali življenje, sprožajo stres in strah, ki sta zaradi neznanja lahko še večja. Pomislimo na to, da bi bila ponesrečena oseba lahko naš otrok, partner, starš, prijatelj, sodelavec, pa ne znamo pristopiti in pomagati. Kako bi si to lahko oprostili? Zgolj nekaj pravilno nudenih osnovnih ukrepov lahko človeku reši življenje. Rešitev je v izobraževanju in v praktičnem delu. Zato vas vabimo, da obiščete tečaje prve pomoči, ki so organizirani in potekajo v skladu z veljavno medicinsko doktrino ter so primerljivi s svetovnimi smernicami. Izvajajo jih strokovno usposobljeni predavatelji z licenco predavatelja prve pomoči RKS.
Tule lahko preizkusimo znanje prve pomoči v kvizu: KLIK.

Zgolj nekaj pravilno nudenih osnovnih ukrepov lahko človeku reši življenje. Rešitev je v izobraževanju in v praktičnem delu.

]]>

(Visited 104 times, 1 visits today)