Svetovni dan prebivalstva

8. julija, 2016

Združeni narodi so 11. julij razglasili za svetovni dan prebivalstva leta 1989, dve leti potem, ko je svetovno prebivalstvo doseglo pet milijard. Ta dan je namenjen globljemu razmisleku o pomembnih vprašanjih, povezanih s prebivalstvom, in opozarjanju na ta vprašanja.

Danes je Zemlja dom več kot 7,43 milijarde prebivalcev, ve letošnjem letu se je sveotvno prebivalstvo do julija povečalo za preko 43 milijonov. Leta 2056 naj bi po napovedih število prebivalcev doseglo 10 milijard. V največjih 10 državah sveta živi 58,1 % vseh prebivalcev sveta, v Sloveniji pa približno 0,028 % (vir: Worldometers).

Po podatkih Statističnega urada RS, je imela Slovenija 1. januarja letos 2.064.188 prebivalcev ali 1.314 več kot leto dni prej. Število državljanov Slovenije se je v zadnjem letu zmanjšalo, število tujih državljanov pa povečalo; njihov delež je dosegel 5,2 %.

Letos je tema svetovnega dneva prebivalstva osredotočena na najstnice. Mlada dekleta po svetu se namreč srečujejo z ogromnimi izzivi. Mnoga med njimi so prisiljena zapustiti šolo, se poročiti in imeti otroke – ko so otroci še same. Tudi dekleta, ki se šolajo, imajo težave z dostopom do informacij glede zdravja, človekovih pravic ter pravic, ki se tičejo poroke in spolnosti. Zaradi tega so ranljiva skupina, ki ima težave z zdravjem, poškodbami in izkoriščanjem. V posebej slabem položaju so najstnice iz npr. etničnih manjših ali revnih in odročnih območij.

Vendar pa, kot pravijo na Združenih narodih, ko dekleta dobijo moč, ko so seznanjena s svojimi pravicami in se jim omogoči orodja za uspeh, postanejo prav one tiste, ki poskrbijo za pozitivne spremembe v svojih skupnostih.

Ban Ki-moon, generalni sekretar OZN, je ob tem povedal: „Na ta svetovni dan prebivalstva pozivam vse vlade, poslovno in zasebno javnost, da podpre najstnice in investira vanje. Vsakdo si zasluži, da je deležen ugodnosti, ki jih prinašata ekonomska rast in družbeni napredek. Delujmo skupaj, da vsem zagotovimo varnost, dostojanstvo in priložnost.“

V.B.

(Visited 16 times, 1 visits today)