Svetovni dan mokrišč: mokrišča kot varovalo pred poplavami in sušami

2. februar, 2017

Letošnji svetovni dan mokrišč, ki ga obeležujemo 2. februarja, poteka pod geslom ‘Mokrišča v pomoč pri spopadanju z ekstremnimi vremenskimi razmerami’.

Pogostost naravnih katastrof po svetu se je v zadnjih 35 letih več kot podvojila. Združeni narodi ocenjujejo, da je 90 % vseh povezanih z vodo.

Definirana kot območja, ki so stalno ali občasno zasičena z vodo ali poplavljena, so mokrišča naravno varovalo pred katastrofami.

Ob obalah mokrišča predstavljajo varovalni pas, v notranjosti pa delujejo kot spužva – absorbirajo in shranjujejo presežek padavin in s tem zmanjšujejo poplavnost. Ob suhih obdobjih pa to shranjeno vodo izpustijo in s tem odložijo sušo in zmanjšajo pomanjkanje vode.

Hkrati pa so mokrišča v pomoč tudi po katastrofah – delujejo namreč kot naravni vodni filter in obnavljajo hranila, s čimer je zemlja hitreje ponovno rodovitna in primerna za gojenje hrane.

Svetovni dan mokrišč

Ramsarska konvencija je bila podpisana 1971 v iranskem mestu Ramsar in predstavlja prvi konkreten in resen mednarodni dogovor o varstvu mreže vodnih ekosistemov globalnega pomena. V 160 državah pogodbenicah je danes okoli 2000 mednarodno pomembnih mokrišč, ki obsegajo več kot 190 milijonov hektarjev površine. Slovenija ima na tem seznamu Sečoveljske soline, Škocjanske jame in Cerkniško jezero.


Več na: www.worldwetlandsday.org

(Visited 3 times, 1 visits today)