Danes prvi mednarodni dan risov

11. junij, 2018

Danes na pobudo mednarodnega projekta Interreg-3Lynx prvič obeležujemo mednarodni dan risov, največjih divjih mačk v Evropi. Njihova populacija se zmanjšuje, analize pa kažejo, da bodo risi brez človeške pomoči v nekaj letih spet izumrli.

Po Evropi so danes potekale različne aktivnosti, s katerimi osveščajo javnost o fascinantni vrsti, ki živi v naših gozdovih, a je redko opažena.

Za ohranitev risa

Risi prepotujejo dolge razdalje in za to, da preživijo, potrebujejo poezane gozdove. Mnogi redno prečkajo državne meje. To pomeni, da je potreben evropski pristop: tako na znanstveni kot na politični in javni ravni. Ena največjih groženj za risa so poleg avtomobilov in vlakov nelegalni poboji.

Dan risov je zato namenjen sprejetju teh mačk – tako med ljudmi, kot med lovci in kmeti, posebej tistimi, ki živijo na območju risov.

V Sloveniji letos obeležujemo 45-letnico ponovne naselitve risov.

Film Risova pot in predstavitev projekta LIFE LYNX v Kočevju

V četrtek, 14. junija bo v Kulturnem centru Kočevje potekala predstavitev projekta LIFE Lynx, nato pa si bomo ob ogledali še nov zgodovinski dokumentarni film o naselitvi risov leta 1973 v severne Dinaride Risova pot.

ris

Dokumentarni film Risova pot je nastal v okviru projekta LIFE Lynx, kjer sodeluje 11 partnerskih organizacij iz 5 držav. Ris je bil v preteklosti prisoten na celotnem območju Slovenije, dokler ni v začetku 20. stoletja zaradi pretiranega lova, izgube življenjskega prostora in pomanjkanja plena izumrl.

Letos mineva 45 let od uspešne naselitve 6 risov iz Slovaške v Slovenijo, od koder so se nato razširili še v naše sosednje države. Film Risova pot je poklon peščici lovcev, ki so s svojim entuziazmom omogočili, da največja evropska mačka še vedno živi v naših gozdovih, njihovo število pa se zadnja leta zmanjšuje in analize kažejo, da bodo risi brez naše pomoči v nekaj letih spet izumrli. Cilj projekta LIFE Lynx je rešitev dinarske populacije risa pred ponovnim izumrtjem s pomočjo nove doselitve iz Romunije in Slovaške, kjer bodo imeli pomembno vlogo ponovno lovci.

Po predvajanju bo sledil še pogovor z avtorji filma.

Vir: LIFE Lynx

(Visited 10 times, 1 visits today)