Ob Svetovnem dnevu varčevanja: Slovenija na tretjem mestu

30. oktobra, 2016

<![CDATA[31. oktober je bil leta 1924 razglašen Svetovni dan varčevanja, saj so se na ta dan pred 92 leti v Milanu zbrali predstavniki 700 hranilnic iz 27 držav. Namen srečanja je bil predvsem poudariti pomembnost varčevanja za celotno družbo in hkrati za posameznika.

Glede na številne podatke ima bančništvo in hranilništvo v našem prostoru že dolgo tradicijo, začetki pa naj bi segali v leto 1820, ko je bila ustanovljena Ljubljanska hranilnica, naš najstarejši denarni zavod.

Med članicami Slovenija po varčevanju na tretjem mestu

Glede na podatke Statističnega urada Slovenije, so gospodinjstva v Sloveniji v letu 2015 privarčevala 14,8 % bruto razpoložljivega dohodka oz. – povedano drugače – toliko je znašala bruto stopnja varčevanja gospodinjstev v Sloveniji. Z vrednostjo tega podatka se je Slovenija uvrstila med državami članicami EU na visoko tretje mesto. Več so privarčevala le še gospodinjstva na Švedskem (18,7 %) in v Nemčiji (17,0 %). Na zadnji mesti lestvice sta se  uvrstili državi Ciper in Latvija, ki sta imeli negativno stopnjo varčevanja; to pomeni, da so tamkajšnja gospodinjstva potrošila več, kot je znašal njihov razpoložljivi dohodek, oz. – da so se zadolževala.
Kako varčujemo Slovenci?
Kot pričajo podatki, večina Slovencev varčuje na banki, ostali varčujejo doma, sledijo pa varčevanja v obliki zavarovanj. Razlogi za varčevanje so različni: od varčevanja za prihodnost do varčevanja za stroške in nakupe. Glede na CAWI spletno anketo, ki jo je izvedlo Društvo marketing Slovenije 2015 naj bi se bo varčevanje povečalo: 67,5 % vprašanih je navedlo, da bodo v prihodnje varčevali ali nalagali denar na vsaj enega izmed naslednjih načinov. Povečal se bo:
– delež varčevanja doma,
– delež nakupa žlahtnih kovin,
– nekoliko tudi delež varčevanj na banki.

Hitri nasveti za varčevanje
  • Vedno najprej ocenite, koliko sploh lahko privarčujete. Zberite vse stroške, naredite pregled svojih prihodkov in odhodkov in se na podlagi tega odločite, koliko lahko (ob možnih popravilih avtomobilov, stroških vrtca, dopusta …) lahko varno privarčujete.
  • Previdno pri nakupovanju s kreditno kartico. Vedno se najprej vprašamo, ali stvar potrebujemo, ali si jo zgolj želimo. Nič ni narobe, če kdaj potešimo željo po kakšni stvari, ki si je sicer ne privoščimo vsak dan, vendar, naj to ne postane navada. Kupimo tisto, kar resnično potrebujemo in bomo redno uporabljali. Naj nas na koncu meseca ne preseneti visok znesek na kreditni kartici. Zato je smiselno beležiti vse nakupe, ki jih bremenimo s kreditno kartico, da nas na koncu meseca ne pričaka šok.
  • Varčujmo redno. Naš cilj naj bo, da varčevanje vzamemo kot obvezen strošek, ki ga upoštevamo vsak mesec. Tako bo to postala navada in še preden bomo dobro dojeli, bomo privarčevali že dovolj sredstev, da nas tudi kakšna počena guma ne bo preveč pretresla.
  • Če varčujete z energijo, varčujete tudi z denarjem. Čeprav so to stvari, ki se ne morda ne bodo poznale jutri, vendar, če boste pogosto perilo prali ponoči, ko je elektrika cenejša, in če boste navadne žarnice zamenjali za varčne, se bo na dolgi rok to izplačalo.
  • Varčevanje pa ne pomeni gledati, kam je šel vsak cent, saj lahko privarčujemo tudi, če si kdaj kakšno stvari privoščimo. Samo odločiti se moramo, da je to res občasno in ne vedno.

 
Kristina Žnidar]]>

(Visited 24 times, 1 visits today)