Nacionalni inštitut za javno zdravje opozarja na porast novih diagnoz okužb z virusom HIV

26. novembra, 2016

<![CDATA["V letu 2016 do vključno 22. novembra je bilo Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje prijavljenih že 56 novih diagnoz okužbe s HIV, več kot kadarkoli doslej v enem letu, največ (46) med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi," poročajo na NIJZ.
Ob tem pojasnjujejo, da je tako velik porast novih diagnoz okužb s HIV med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, verjetno odraz v povprečju bolj tveganega spolnega vedenja in tudi uspešne promocije testiranja, ki se odraža z najnižjim deležem zelo kasnih diagnoz v zadnjih desetih letih.

Uporaba kondoma in pravočasno testiranje

"Pravilna in dosledna uporaba kondoma zelo učinkovito preprečuje okužbo s HIV, druge spolno prenesene okužbe in tudi nenačrtovano zanositev,” so še poudarili in pozvali vse, ki mislijo, da so se izpostavili okužbi, naj prosijo za testiranje svojega izbranega zdravnika. "Tako ne boste zamudili priložnosti za uspešnejše zgodnje zdravljenje.”

Vsako leto 1. decembra obeležujemo Svetovni dan aidsa, ki ga je Svetovna zdravstvena organizacija prvič razglasila leta 1988. Od takrat je to pomemben mednarodni dan, ki ga usklajeno obeležujemo po vsem svetu.

]]>

(Visited 11 times, 1 visits today)