Mednarodni dan prijaznosti – pravi dan za premike

13. novembra, 2017

Mednarodni dan prijaznosti 13. novembra obeležujemo od leta 1998, ko je bila podpisana deklaracija o prijaznosti. Prve države, ki so ga začele ‘praznovati’ so bile Kanada, ZDA in Singapur. V le-teh na ta dan vsako leto z deljenjem rumenih rož poudarjajo potrebo po preprostih dejanjih, s katerimi polepšamo svet drug drugemu.

Uradni ambasador prvega organiziranega dneva prijaznosti pri nas je društvo Humanitarček, ki od junija 2016 aktivno širi projekt ‘Naključna prijaznost-randomised kindness’. Ob tem dnevu bodo po celo Sloveniji razdelili preko 10.000 brošk oblikovalca Mitje Bokuna. Vsaka broška nosi prijazno nalogo – ko jo prejemnik opravi, si pripne broško.

Foto: Humanitarček
Foto: Humanitarček

Gibanju se je pridružilo preko 50 podjetij in društev, tudi celotne občine ter številni znani obrazi

Skupina Mama Rekla:

23516164_10212540227994383_56402346_o(1)

“V današnjem materialističnem svetu je postala prijaznost znak šibkosti, sramu in posmehovanja. Namesto prijaznosti se danšnji svet poslužuje raje tekmovalnosti, nadvladovanju in izkazovanju nadmoči nad šibkejšimi in nemočnimi. Ampak kljub sivini današnjega sveta se še najdejo posamezniki, ki ti nesibično priskočijo na pomoč, če ne drugega ti ponudijo vsaj prijazen nasmeh v najtežjih trenutkih. Biti prijazen in srečevati prijazne ljudi je najlepše, kar se ti lahko zgodi v današnjem svetu.”

 

Foto Špela Peruš
Foto Špela Peruš

 

Pevka Ditka:
“Prijaznost mi pomeni osnovno vrlino, ki prispeva k dobrim medsebojnim odnosom, občutku sprejetosti in spoštovanja. Biti prijazen do sebe in drugih, pomeni, biti dober človek. Če bi bilo na svetu več prijaznosti, bi bil le-ta lepši. Iskreno prijaznost zelo cenim in zato sem se odločila, da prispevam svoj delček tudi ob Dnevu prijaznosti.”

 

Posebno prijazen dan na UKC Maribor

23555114_10212540265075310_642876965_oIzpostaviti gre predvsem UKC Maribor, ki bo ob tem dnevu za vse zaposlene pripravilo prav posebeno prijazen dan, med malico in kosilom jih bo zabaval Bend za užent, prejeli bodo paketke presenečenja, delovne prostore bodo preplavili ‘sticky notesi’ s sporoćilci, za zaključek dneva pa sledi vadba joge z JogaVito. Za obiskovalce pa bodo pripravili poslikavo s kano.

Društvo Humanitarček bo tekom dneva preplavilo mesto z 2000 rumenimi rožami. Če jo prejmete, jo podarite naprej, da narišete nasmeh na obraz še komu. Ne bodite presenečeni, če vam bodo kdo podaril parkirnino ali pa plačal kavo.

Kaj lahko stori vsak?

  1. Pohvali prve tri ljudi, s katerimi govoriš.
  2. Osebi, ki si s teboj deli dvigalo, podari čokoladico.
  3. Neznancu za brisalce avtomobila zatakni prijazno sporočilo.
  4. Anonimno pošlji razglednico.
  5. Speci nekaj piškotov, jih lepo zapakiraj in pusti sosedi na pragu.

Društvo Humanitarček


Kje lahko dobimo svojo ‘prijazno’ broško in se prijazno družimo?

– Ukc Maribor 15.30-17.00, delavnica s Kano
– FZV prijazna stojnica
– Galerija kreativnih, Maribor
– Kavarna Time to shop Maribor
– Čajanka z Ditko ob 18.00 v Lenacaffe

(Visited 179 times, 1 visits today)