Svetovni dan hepatitisa

27. julija, 2016

Svetovni dan hepatitisov je Svetovna zdravstvena organizacija določila 28. julija, na rojstni dan nobelovca profesorja Blumberga, odkritelja hepatitisa B. Njegov namen je osveščanje ljudi o virusnih hepatitisih, globalni cilj je do leta 2030 zmanjšati okužbe z virusomom hepatitisa B in C za 90 odstotkov.

»Virusni hepatitis je vnetje jeter, ki ga povzročajo virusi, med njimi so najpogostejši virusi hepatitisa A, B, C, D in E , ki se med seboj razlikujejo po načinu prenosa. Posledica  bolezni je okvara jeter, ki lahko vodi v jetrno cirozo ali raka jeter,« je povedala Evita Leskovšek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in opozorila, da na NIJZ zbirajo podatke o prijavljenih primerih virusnih hepatitisov, ki pa ne izražajo realne slike, saj se testira premalo ljudi.

Hepatitis A

Okužba s hepatitisom A ni kronična in je pogost spremljevalec slabih higienskih razmer. Kot pojasnijo na NIJZ, se s človeka na človeka  prenaša s t. i. socialnimi stiki, kot so prenos z okuženimi rokami ali predmeti, oz. z okuženo vodo. Najboljšo preventivo predstavlja upoštevanje higienskih standardov in redno umivanje rok. Proti hepatitisu A se lahko cepimo, kar je posebej priporočljivo ob potovanjih v predele sveta, kjer so slabše higienske razmere in je bolezen endemična.

Hepatitis B

Okužba s hepatitisom B je lahko kronična. Prenaša z nezaščitenimi spolnimi odnosi, vbodi z ostrimi predmeti, onesnaženimi z okuženo krvjo, pri izmenjavi pribora za injiciranje drog in z matere na otroka. V državah z nizkimi zdravstvenimi standardi se lahko okužimo tudi pri medicinskih ukrepih, kot so posegi ali transfuzija krvi. Najboljšo preventivo po besedah NIJZ predstavlja cepljenje in uporaba kondoma. Pri odvisnikih je najboljša preventiva uporaba sterilnega pribora pri injiciranju drog.

Hepatitis C

Tudi okužba s hepatitisom C ja lahko kronična, prenaša pa se s krvjo in njenimi pripravki: okužimo se lahko z izmenjavo pribora za injiciranje, pri medicinskih posegih v državah z nizkimi zdravstvenimi standardi, pri prebadanju kože ali sluznic (tetoviranju, pearcingu) ali pri spolnem odnosu. Najboljša preventiva je uporaba kondoma in uporaba sterilnega pribora za injiciranje drog pri odvisnikih. Cepiva proti hepatitisu C ni na voljo, obstaja pa učinkovito zdravljenje.

Pomembno je testiranje proti hepatitisu

Na NIJZ priporočajo testiranje vsem, ki so ali so bili v preteklosti izpostavljeni tveganim vedenjem oziroma situacijam. »Testiranje za hepatitis B in C bi moralo biti usmerjeno na ciljne skupine s povečanim tveganjem, kot so intravenozni uživalci drog, okuženi s HIV in ostalimi spolno prenosnimi okužbami, moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, zaporniki in druge skupine s povečanim tveganjem,« je opozorila Evita Leskovšek z NIJZ. Dodala je, da je testiranje tudi pomemben preventivni ukrep, kadarkoli obstaja sum na okužbo, saj je pravočasno zdravljenje ključ do preprečevanja resnih posledic omenjenih bolezni.

Na dan Svetovnega dneva hepatitisov, v četrtek, 28. julija 2016, bo na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana potekala akcija testiranja na okužbo z virusom hepatitisa C, kjer bo možno brez napotnice anonimno, brezplačno testiranje med 10. in 19. uro.

(Visited 19 times, 1 visits today)