Za slovenske odbojkarje sanje o olimpijskem nastopu končane

9. januarja, 2020
Foto: Conny Kurth / www.kurth-media.de (OZS)

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je izgubila polfinalni obračun kvalifikacij za olimpijske igre proti Franciji. Potem, ko so naši fantje že vodili z 2:0 v nizih, so se Francozi pobrali ter s preobratom prišli do zmage s 3:2 (13, 22, -14, -21, -9). Za slovenske odbojkarje so sanje o olimpijskem nastopu tako končane.

Slovenija v zasedbi Dejan Vinčić, Tonček Štern, Jan Kozamernik, Alen Pajenk, Tine Urnaut, Klemen Čebulj in Jani Kovačič je zelo dobro začela polfinalni obračun s Francijo. Čebulj in Urnaut sta z napadoma in asom Sloveniji prinesla vodstvo s 3:0, Čebulj pa je po izjemni izmenjavi zaključil napad za 7:2. Francoski strateg Laurent Tillie se je odločil za prvi odmor, a po varanju Vinčića ter protinapadih Šterna in Kozamernika, ki so si jih Slovenci priigrali z odlično igro v bloku in obrambi, so naši fantje vodili že s 14:6. Francoska klop je zahtevala nov odmor, a so Slovenci še naprej igrali na visoki ravni. Na francoske sprejemalce so pritiskali z začetnimi udarci, ob mreži sta se izkazala Pajenk in Štern, Kovačič je bil še naprej odličen v obrambi (18:9). V končnici niza je Vinčić iz težkega položaja našel Urnauta za 23:13, Kozamerniku je uspel as za 24:13, zaključno žogo je Jean Patry poslal izven igrišča.

Po začetnem vodstvu naše vrste z 2:0 so tekmeci nanizali tri zaporedne točke, Francija je vodila še s 5:4, blok Pajenka in Šterna ter napad z druge linije Čebulja pa sta Slovence popeljala do vodstva s 7:6. Po izenačenjem nadaljevanju je Štern po natančnih podajah Vinčića z dvema točkama poskrbel za vodstvo z 11:9, Čebulj je po še eni odlični obrambi Kovačiča napadel za 12:9. A Tilliejevi varovanci so se približali na 13:12. Kozamernik je prinesel točko za 14:12 in nato še dobro serviral, Pajenk in Vinčić pa sta z dvema blokoma prispevala k vodstvu s 16:12. Francozi so po zaslugi Barthélémyja Chinenyezeja spet zmanjšali razliko (18:16), a se je Urnaut potem dobro znašel ob mreži ter prispeval še pomembno točko za 21:17. Giulianijevi varovanci so ostali zbrani, Štern je prinesel točko za 23:18. Po točkah Earvina Ngapetha in Patryja za 23:20 se je slovenski selektor odločil za prekinitev. Ngapeth je vknjiži as za 23:21, nato pa je Urnaut uspel z napadom za 24:21. Prvo zaključno žogo je izničil Nicolas Le Goff, zmago s 25:22 je Sloveniji prinesel Štern.

Tudi v tretjem nizu prva točka Sloveniji

Slovenski korektor je poskrbel tudi za prvo točko v tretjem nizu, Pajenk pa je dodal solo blok za 2:0. Na začetni udarec Čebulja se je Kovačič izkazal z novimi obrambami, tudi ob pomoči dobro postavljenega bloka Urnauta, Kozamernika in Vinčića, slednji je potem v napadu našel še Šterna za vodstvo s 7:3. Naši odbojkarji nato niso izkoristili protinapadov, francoska blok in obramba pa sta ustavila naše napadalce. Po asu Patryja za vodstvo Francije z 11:10 je Giuliani posegel po odmoru, sledili so še as ter dva bloka Francozov, ki so pobegnili na 14:10. Slovenski strateg je poizkusil še z menjavo Vinčić_Gregor Ropret, a so nato naši odbojkarji začeli še grešiti v napadih, naleta nasprotnikov ni zaustavil niti drugi odmor pri 10:17. Namesto Čebulja je vstopil Rok Možič. Spremembe niso ustavile tekmecev, ti so niz mirno pripeljali do konca in slavili s 25:14.

Francozi so bili bolj zbrani

Boljši uvod v četrti niz je uspel našim, potem ko sta za 3:1 uspešno napadla Urnaut in Čebulj, a je bil izid na 4. točki že poravnan, z veliko sreče pa je as za 5:4 uspel Yacinu Louatiju. Čebulj je vrnil za 6:6, borbeni Slovenci pa so dosegli še točko za 7:6. Francozi so zatem kar trikrat zapored z blokom ustavili naše napadalce in prešli v vodstvo z 10:7, Giuliani je zahteval prekinitev. Po njej je Ngapeht dvakrat grešil, a so njegovi soigralci z novima blokoma moštvo povečali naskok (14:10). Giuliani je iz igre potegnil Šterna, vstopil je Gasparini. Po novem odmoru je točko za 12:16 prispeval Pajenk, Čebulj in Kozamernik sta v bloku ujela Ngapetha, a je Patry s servisoma spet popeljal Francijo do 18:13. Urnaut in Gasparini sta nato iz protinapadov uspela prebiti francosko obrambo, Tillie je pri 21:19 posegel po prekinitvi. Francozi so bili bolj zbrani in si pri 24:20 priborili prvo zaključno žogo, izkoristili so drugo.

Odločilen peti niz

V odločilnem petem nizu so prvo točko dosegli Francozi in tudi v nadaljevanju narekovali ritem, po treh zaporednih asih Antoineaja Brizarda pa povedli s 7:3 ter dodali še točko za 8:3. Čebulj je blokiral za 6:9, a je Le Goff dosegel novo točko za 10:6 in Francijo še približal zmagi. Slovenci so se borili, naša klop je še poizkusila z odmorom pri 8:12, a je blok Ngapetha tekmecem prinesel miren zaključek, Le Goff pa je Francijo z napadom za 15:9 popeljal v finale.

 

Vir: Odbojkarska zveza Slovenije

 

 

(Visited 80 times, 1 visits today)