S slovenskimi športnimi plezalci ni šale

1. aprila, 2019
Slovenska reprezentanca v športnem plezanju odlično pripravljena vstopa v novo sezono (foto Anže Malovrh)

Slovenska reprezentanca v športnem plezanju je lani med nove mejnike dodala prvi trojni naslov svetovne prvakinje v treh disciplinah, prvo skupno zmago svetovnega pokala v balvanskem plezanju, prvič osem slovenskih tekmovalcev v najboljši deseterici skupnega seštevka svetovnega pokala in prvo odličje z mladinskih olimpijskih iger. Da sezono 2019, ko bodo znani prvi tekmovalci za nastop na olimpijskih igrah Tokio 2020 in bomo lahko večino najpomembnejših tekem prvič spremljali na TV Slovenija, začnejo v slogu, so pred prvo letošnjo tekmo svoje cilje predstavili prvega v mesecu v novem plezalnem centru Bolder Scena v Ljubljani. Četudi 1. aprila, pa verjemite slovenskim športnim plezalcem, da z njimi ni šale!

Izredno močna ekipa

Slovenska reprezentanca v športnem plezanju je v letu 2018 zabeležila najboljše rezultate v zgodovini slovenskega športnega plezanja. Na največjih tekmovanjih je osvojila 29 medalj, največ do zdaj, še več je bilo uvrstitev v finale, dodamo pa lahko še 33 medalj mladinske reprezentance. O izredno močni ekipi priča podatek, da je bila lani Slovenija vodilna po številu zmag v svetovnem pokalu (skupno jih je dosegla devet), v pokalu narodov v balvanih je bila druga, v težavnosti pa tretja.

Letos še kvalifikacije za olimpijske igre

Sodelujoči na plezalno-novinarskem srečanju #SlovenijaPleza 2019 v plezalnem centru Bolder Scena (foto Anže Malovrh)
Sodelujoči na plezalno-novinarskem srečanju #SlovenijaPleza 2019 v plezalnem centru Bolder Scena (foto Anže Malovrh)

V tej sezoni bodo slovenske barve zastopali športne plezalke Janja Garnbret, Katja Kadić, Tjaša Kalan, Mia Krampl, Julija Kruder, Vita Lukan,Mina Markovič, Lučka Rakovec, Urška Repušič, Lana Skušek in Tjaša Slemenšek ter športni plezalci Martin Bergant, Matic Kotar, Jernej Kruder, Anže Peharc, Luka Potočar, Milan Preskar, Zan Sudar, Domen Škofic in Gregor Vezonik. Letošnjo izbrano vrsto je predstavil selektorGorazd Hren in razgrnil cilje: “Prvotni cilj je, da tudi v prihodnosti ostajamo ena najboljših reprezentanc na svetu in da k vsem zvenečim imenom, ki jih že imamo v reprezentanci, dodamo še kakšno. Je pa letošnje leto posebno, saj nas poleg svetovnega in evropskih prvenstev čakajo kvalifikacije za olimpijske igre. Prvi potniki na igre se bodo uvrstili prek svetovnega prvenstva, ostali se bodo borili za mesta vse do konca sezone. Naš cilj je seveda zapolniti kvoto dveh tekmovalk in dveh tekmovalcev za Tokio.”

Začenja se že ta konec tedna

Kot je povedal pomočnik selektorja in trener Luka Fonda, se letošnje tekmovalno leto začne že ta konec tedna v švicarskem Meiringenu, prvi sklop tekmovanj je v balvanih, težavnost nastopi v poletnih mesecih, hitrost pa je razporejena vmes: “Zagotovo bodo pomembne prav vse tekme svetovnega pokala, predvsem za tekmovalce, ki se bodo poskušali uvrstiti na olimpijske igre 2020. Vrhunec letošnje sezone je svetovno prvenstvo na Japonskem avgusta, kjer bodo znana imena prvih tekmovalcev za olimpijske igre, novembra bo še posebno kvalifikacijsko tekmovanje v Franciji, ki se ga bo lahko udeležilo le 20 najboljših s svetovne jakostne lestvice.”

Na novo sezono se pripravlja tudi slovenska paraplezalna reprezentanca, ki jo bodo letos pod vodstvom selektorja Jurija Ravnika zastopali Tanja Glušič, Gregor Selak in Matej Arh. Njihova tekmovanja se začnejo julija, tako da se trenutno posvečajo treningu in pričakujejo odločitev glede paraplezalnega svetovnega prvenstva, ki najverjetneje ne bo v Tokiu, ampak v Brianconu, nestrinjanje s čimer plezalska skupnost po vsem svetu izraža tudi s peticijo na spletni strani Change.org.

Prenosti na Televiziji Slovenija

Svetovni pokal v balvanih se za člansko izbrano vrsto začenja 5. aprila v Meiringenu, v težavnosti pa 4. julija v Villarsu, prav tako v Švici, svetovno prvenstvo bo v sredini avgusta na Japonskem, evropsko prvenstvo septembra na Poljskem in oktobra na Škotskem, novembra pa še kvalifikacijska tekma za olimpijske igre v Franciji. Večino najpomembnejših tekem bo prenašala Televizija Slovenija.

“Televizija Slovenija je bila že s prenosom tekme v Kranju prva, ki je prepoznala potencial športnega plezanja, zdaj pa je prva nacionalna televizija na svetu, ki bo prenašala glavnino tekem za svetovni pokal in svetovno prvenstvo. To bo zagotovo pripomoglo k še večji prepoznavnosti športnega plezanja, tekmovalci pa bodo navdih mladim, da se bodo začeli ukvarjati s tem športom,” je poudaril generalni sekretar Planinske zveze SlovenijeMatej Planko. TV Slovenija bo na 2. programu prenašala finale tekem svetovnega pokala v Meiringenu (6. 4.), Chongqingu (28. 4.), Münchnu (18. 5.), Chamonixu (13. 7.) in seveda Kranju (29. 9.), prav tako pa svetovno prvenstvo v Hachioiju (11.–21. 8.) in kvalifikacijsko tekmo za OI v Toulousu (29.-30. 11.).

Vir: PZS

(Visited 143 times, 1 visits today)