Planica prestavljena, skakalci predčasno končali sezono

13. marca, 2020
Začetek sezone (foto: SloSKI)

Mednarodna smučarska zveza FIS je v koordinaciji s Smučarsko zvezo Slovenije in OK Planica včeraj sprejela odločitev o prestavitvi FIS Svetovnega prvenstva v poletih, ki bi moralo biti na sporedu od 19.-22.3.2020 – zaradi pojava koronavirusa in morebitnih posledic.

“Nov termin bo določen s strani Predsedstva FIS, v dogovoru s SZS in OK Planica, ter usklajen s pristojnimi odbori pri Mednarodni smučarski zvezi,” so sporočili s Smučarske zveze.

Predčasni zaključek sezone za skakalce

Mednarodna smučarska zveza je včeraj popoldne sprejela tudi sklep, da se zaradi korona virusa predčasno konča letošnja sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih za skakalce in skakalce.

Tako skakalci kot skakalke so zbrani v norveškem Trondheimu, kjer so bile včeraj na sporedu kvalifikacije za današnji posamični tekmi, ki pa ju ne bo. Sprva je prišla novica, da se na Norveškem odpovejo vse športne prireditve danes ob 18. ure naprej, kmalu za tem, pa je Walter Hofer sporočil še svojo zadnjo novico v vlogi direktorja svetovnega pokala: “Obveščamo vas, da je sezona svetovnega pokala končana.”

Peter Prevc na osmem mestu

Skupni zmagovalec je tako po 30 posamičnih tekmah s 1659 točkami postal Avstrijec Stefan Kraft, Peter Prevc, zmagovalec predzadnje letošnje tekme v Lillehammerju, je bil najboljši od naših na osmem mestu, zbral je 789 točk.

“Timi Zajc je leto štirikrat stal na zmagovalnem odru in je zbral 544 točk na 14. mestu, tik za njim je z 543 točkami končal Anže Lanišek, ki je dvakrat stopil na zmagovalni oder. Tudi Domen Prevc ima za seboj dobro sezono, s 361 točkami je zasedel 19. mesto. Nedvomno pa je največji korak naprej naredil Žiga Jelar, drugi z zadnje tekme v Lillehammerju, skupno pa z 200 točkami 28. skakalec sezone. Cene Prevc je s 112 točkami zasedel 33. mesto, Anže Semenič je bil 37., osvojil je 60 točk, Rok Justin je z 52 točkami končal na 40. mestu. Jurij Tepeš je z 21 točkami končal na 49. mestu, poškodovani Tilen Bartol pa je s 3 točkami končal na 69. mestu,” so še povedali na Smučarski zvezi.

Čimprej varno domov

V pokalu narodov je bila s 5194 najboljša Nemčija, Slovenija je s 4085 točkami osvojila peto mesto. “Današnja tekma je že od dopoldne “visela v zraku”. Že dopoldne so opozorili, da ima norveška vlada sestanek in da bodo sporočili, kaj se bo zgodilo z današnjo tekmo. A že nekako vnaprej smo z zagotovostjo slutili, da bo današnja tekma in cela turneja do konca odpovedano. Žal se je to zgodilo, to moramo sprejeti. Na nas je, da zdaj čim prej spakiramo in pridemo srečno in varno domov. Organizator nam ponuja, kot je bilo dogovorjeno pot v Oslo oz. v Dramenn in tam nastanitev od enega do dveh dnevov. Potem pa si sami uredimo nove karte za odhod iz Osla domov,” je razložil Gorazd Bertoncelj, ki je takole pokomentiral še prestavitev svetovnega prvenstva v Planici: “Verjamem, da je to boljša možnost, kot da odpade oz. Planica brez gledalcev. Verjamemo, da bo Planica z gledalci bolje izpeljana v naslednji sezoni.”

 

Vir: SloSKI

(Visited 46 times, 1 visits today)