Ivo Daneu z osrednjo vlogo v dokumentarnem filmu o Svetovnih prvenstvih

19. aprila, 2020
foto: KZS/Grega Brezovec

Ivo Daneu sodi med največje legende svetovne košarke. Novo priznanje za svoje dosežke je dobil pred dnevi, ko je Mednarodna košarkarska zveza (FIBA) objavila dokumentarni film o svetovnih prvenstvih. Dvainosemdesetletni Mariborčan ima v njem eno od osrednjih vlog, ob njem pa še Arvidas Sabonis, Toni Kukoč, Pau Gasol, Oscar Scmidt in Mike Krzyzewski.

Ivo Daneu je, kot sporoča KZS, v dokumentarcu predstavljen kot ključni mož jugoslovanske reprezentance, ki je po uvodnih svetovnih prvenstvih prekinila prevlado južnoameriških moštev in na košarkarski zemljevid postavila Evropo. Daneu pripoveduje o svetovnih prvenstvih 1963, 1967 in seveda o 1970 v Tivoliju, na katerem je Jugoslavija osvojila zlato medaljo.

Dokumentarni film si lahko ogledate na povezavi: The History of the FIBA Basketball World Cup

Premagala nas je le Brazilija

“Najraje se spominjam prvenstva 1963 v Urugvaju, kjer nismo imeli imperativa zmage in smo uživali v košarki. Premagala nas je le Brazilija, ki je bila od vseh ekip boljša za več kot dvajset točk,” pravi Daneu v dokumentarnem filmu britanske produkcije Goalhanger Films.

“Na naslednjem svetovnem prvenstvu je bil Daneu proglašen za najkoristnejšega igralca prvenstva, 1970 pa je “local boy” (domači deček), kot so ga poimenovali Angleži, postavil piko na i svoji karieri. Poleg zlate medalje in dveh srebrnih s SP, ima srebro iz OI 1968, tri druga mesta in eno tretje z EP, šestkrat je bil prvak Jugoslavije, enkrat najboljši športnik države (1967), 2007 pa je postal član Mednarodnega košarkarskega hrama slavnih,” dodajajo na KZS o legendi slovenske košarke.

(Visited 57 times, 1 visits today)