Ilka Štuhec si čim prej želi na sneg

5. maja, 2020
Foto: SLOSKI

Ilka Štuhec je bila ena od gostov nedeljske oddaje Šport med štirimi stenami, ki jo za Zavarovalnico Generali v času trenutne pandemije kot poživitev domače športne scene skupaj z njenimi glavnimi sponzoriranci – Olimpijskim komitejem Slovenije, Košarkarsko zvezo Slovenije, Smučarsko zvezo Slovenije in Rokometno zvezo Slovenije tokrat dodatno še z Jadralno zvezo Slovenije) – pripravljajo v agenciji Sportanzo.

V tokratni oddaji, v kateri so se pogovarjali o tem, kako naprej v vrhunskem športu, so gostili štiri izjemne vrhunske športnike, in sicer alpsko smučarko Ilko Šuhec, kapetana košarkarske reprezentance Eda Murića, polovico olimpijskega jadralskega dvojca Tino Mrak ter člana naše rokometne izbrane brste Jureta Dolenca.

Ilka Štuhec si želi na bele strmine

»Na bele strmine si želim vrniti čim prej. Sicer se trenutno veselimo lepega vremena in višjih temperatur, a to pomeni tudi vse manj snega. Zato smo trenutno v veliki zagati. Običajno bi zdaj trenirali nekje do sredine maja, vsaj dan tako rekoč do ‘mrtvega’, saj v tem obdobju ni potrebno hraniti moči za tekmovanja. Tako pa smo se morali prilagoditi in se osredotočili zgolj na ‘kondicijo’, pa še to doma. Sama sicer imam doma dovolj pripomočkov in sem kljub temu, da nisem mogla v fitnes, on tem pa sem se s trenerjem za telesno pripravo lahko zgolj slišala prek telefona, lahko naredila veliko. Bomo pa videli, kaj to pomeni za sneg. Konkurenca namreč nima enakih pogojev. Švedi, na primer, lahko trenirajo že mesec in pol, Avstrijci začnejo v naslednjem tednu … Za nas pa ne vem, kako in kaj. Ne vem, kdaj bomo lahko trenirali. Dovolj snega je na Kaninu, prek meje pa v Avstriji, a kdaj, če sploh, bomo šli tja, se mi niti ne sanja,« je v oddaji na daljavo povedala Ilka Štuhec.

Dodala je še, da motivacija nikakor ni težava. “V tej sezoni so se stvari odvile, kot so se, tako da vsekakor nisem pokazala vsega, kar znam. A zagotovo nisem pozabila smučati. Verjamem, da bom v naslednjih sezonah pokazal bistveno več. Čas v karanteni sem izkoristila za treninge, ob čemer je vse potekalo malce časovno malce bolj ‘raztegnjeno’. Lahko sem se kasneje prebudila, si vzela čas za kavico in nato preostali čas izkoristila za kakovostne trening, saj ni bilo časovnega pritiska.”

Šport kot pomembna gospodarska panoga

Ilka Štuhec si, kot še marsikdo, ki ni profesionalni športnik, ne more predstavljati, da športa ali velikih tekmovanj ne bi bilo. “Gre za življenja mnogih posameznih športnikov, za šport kot veliko gospodarsko panogo. Ne vem, zakaj se na šport pozablja, se ga zapostavlja. Menim, da smo športniki za lastne države zares pomembni, za uspehe, s katerimi predstavljamo poleg sebe tudi svoje nacije, pa trdo garamo. Z dobrimi rezultati slovenskimi športniki ne razveseljujemo samo sebe, ampak tudi vse državljane, našo državo, zato upam, da se bo tudi stanje za nas, športnike, čim prej normaliziralo in da se na nas ne bo pozabilo,” je poudarila.


Oddajo si lahko ogledate TUKAJ. Šport pa spremljate tudi na naši spletni strani pod zavihkom ŠPORT.

(Visited 139 times, 1 visits today)