Smartdome – futuristične modularne hiške iz Slovenije

31. januarja, 2017
Foto: Smartdome

Hiter tempo življenja, stres in hrup so le nekatere izmed negativnih posledic življenja v mestu. Tržne raziskave so pokazale, da se posamezniki zato vedno bolj vračajo k naravi tudi na področju bivanja, kjer iščejo predvsem drugačen pristop. Najem objekta za daljši čas je mnogokrat ekonomsko otežen, gradnja stalnih objektov pa je časovno in finančno zahtevna in vezana na določeno lokacijo za daljše časovno obdobje, kar pa ni v skladu s sodobnim mobilnim načinom življenja.

Slovensko podjetje Smartdome Constructions je na tem področju ponudilo inovativno rešitev z modularnimi in okolju prijaznimi kupolami, ki še najbolj spominjajo na filmske scene znanstvenofantastičnega filma.

Postavitev objekta v Krškem
Postavitev objekta v Krškem
Notranjost monovolumenske lupine
Notranjost monovolumenske lupine

Načela bionične gradnje

Namen Smartdome projekta je razvijanje novih metod bivanja v naravi, pri čemer se uporabljajo najnovejše tehnične rešitve z načrtovanim nadzorom njihovega vplivanja na naravo. Objekt se z domiselno in skrbno izbrano obliko implementira v naravno okolje, monovolumenska lupina pa je energetsko neodvisna in poponoma samozadostna.

Enostavnost objektov se kaže v njihovi montaži, saj za njihovo postavitev ne potrebujemo gradbenega dovoljenja kot tudi ne težke mehanizacije. Sestava objektov deluje po principu »naredi sam,« ki jih lahko brez vmesnih elementov poljubno sestavljamo in kombiniramo. Postavitev je tako mogoča v enem dnevu. Sonaravni način objektov se kaže pri možnostih njihove postavitve, saj močna konstrukcija omogoča postavitve tudi ob gozdu, smučiščih ali skalnatih območjih. Degradirana in zapuščena območja tako lahko ponovno prevzamejo nekatere funkcije, objekte pa se lahko prekrije tudi z zemljo in tako omogoči uporabo zelene strehe.

 

 

Enostavna montaža, ki ne zahteva dodatne mehanizacije
Enostavna montaža, ki ne zahteva dodatne mehanizacije

Objekt sestavljajo pocinkana kovinska konstrukcija, pri kateri se nosilci prilagajo terenu, kupole pa so sestavljene iz modulov v obliki deltoidov in vhodnega modula. Konstrukcija je v obliki dodekahedrona, ki omogočajo enostavno medsebojno spajanje in boljši izkoristek materiala. Svetovno inovacijo predstavljajo prosojni moduli iz tridimenzionalno ukrivljenega troslojnega termopana, celotni koncept pa upošteva tudi načela zlatega reza. Načelo trajnosti je tako implementirano v celoten koncept projekta.

Postavitev konstrukcije v obliki dodekahedrona
Postavitev konstrukcije v obliki dodekahedrona

Možnosti predvsem v turizmu

»Radi bi postali vodilni proizvajalcev tematskih vasi, ciljna skupina pa so predvsem podjetja, ki se ukvarjajo s turizmom,« pravi ustanovitelj podjetja Željko Hočever. Kot ugotavlja, sodobni turisti iščejo mnogo več, kot jim lahko nudi običajna turistična ponudba. Podjetje je tako usmerjeno predvsem v ponudbo sozvočnega bivanja v naravi, pri čemer že samo bivanje postane nepozabno doživetje.

Potencialna postavitev objektov ob smučišču
Potencialna postavitev objektov ob smučišču

 

Prepoznavni tudi v svetu

Hočevarja je navdušilo delo brazilskega arhitekta Oscarja Niemeyerja, ki je preučeval brazilske favele in se navduševal nad pragmatičnostjo bivanja. Skupaj z Borisom Kljunom sta celoten projekt razvijala z lastnimi sredstvi in s pomočjo prijateljev, celoten projekt pa temelji na uporabi slovenskih materialov, saj so podjetniki in obrtniki prispevali tako tehnične proizvode kot tudi rešitve. Razvoj Smartdoma se je pričel na temeljih preučevanja mobilnosti, modularnosti in energetske učinkovitosti objektov na degradiranih območjih. Več kot deset let razvoja jim je prineslo tudi svetovno prepoznavnost, saj so o projektu pisali tudi v ameriški reviji Inhabitat, hkrati pa je zanimanje pokazala tudi širša svetovna javnost in podjetniki.

 

 

 

Prvi objekt v Krškem

Projekt najdemo v Krškem, kjer stoji mobilni objekt na štirih nogah. Večnamensko kupolo je mogoče postaviti celo v vodo ali spremeniti v drevo, pri čemer se nosilne noge zložijo skupaj in postavijo na sredinski nosilni steber, celotna kupola pa deluje kot drevesna krošnja. Bivalna enota je po višini nastavljiva do 2,1 metra, površina pa znaša 24,8 kvadratnega metra. Ogledate si jo lahko tudi od blizu, saj jo najdete v neposredni bližini tehnične šole.

 

Kristijan Horvat

Fotografije: Smartdome

 

(Visited 64 times, 1 visits today)