Zdravje prostate

2. decembra, 2013

Novembra smo se še posebej spomnili na zdravje prostate. Težave s prostato so pri moških izjemno pogoste, zato moški – nikar ne spreglejte znakov, ki kažejo na to, da z vašo prostato ni vse v najlepšem redu.

O težavah s prostato smo se pogovarjali z urologom, dr. Ljubom Breskvarjem, ki deluje v Urološki ordinaciji Tauro in dr. Vladimirjem Maganjo, strokovnim vodjem medicinskega centra v Termah Dobrna.

Kdaj ima bolnik težave s prostato?

Težave s prostato urologi opredeljujejo glede na simptomatiko in patalogijo. ‘Lahko rečemo, da imajo bolniki težave s prostato, če imajo raka na tem organu ali če imajo kronično vnetje tega organa. Težave z uriniranjem, ki so z zviševanjem starosti največkrat povezane s povečano prostato, pa so po drugi strani bolj kompleksne narave. Razlog tiči v sestavi medeničnih organov in njihovi povezanosti, kjer lahko praktično vsak organ povzroči težave pri uriniranju,’ pove dr. Breskvar. Kot najbolj pogoste bolezni prostate dr. Maganja navaja vnetja, benigno hipertrofijo in raka  obsečnice, ter pri tem poudari, da je rak prostate v izrazitem porastu in se pojavlja predvsem po petdesetem letu starosti.

Kronična obolenja prostate

Pri mlajših bolnikih, od 40 do 65 let, med najbolj pogosta kronična obolenja prostate sodi kronični prostatitis. Ta, kot nam razloži dr. Breskvar, povzroča nelagodje v presredku, področju mošnje, okolici zadnjika in na notranji strani stegen. Včasih to nelagodje preraste v bolečino. ‘Starejši bolniki imajo po drugi strani največ težav z dražečimi in zapirajočimi simptomi in znaki (iritativni in obstruktivni) pri uriniranju. Slab curek urina, občutki nepopolnega izpraznjenja sečnega mehurja in prekinitve v curku urina so le nekateri od opisanih simptomov, ‘ pravi dr. Breskvar.

Starost prinese povečanje prostate

V starosti se normalno pričnejo kazati spremembe na nivoju hormonov – padec koncentracije testosterona v krvi, spremembe v sestavi ostalih spolnih hormonov – ki posledično vplivajo tudi na povečanje prostate. Starost in povečana prostata (poleg povišane vrednosti PSA v krvi) sta najpogostejša glavna dokazana dejavnika za zaporo urina, zato dr. Breskvar poudarja, da je treba tovrstne težave največkrat zdraviti. ‘Oceno težav pri uriniranju lahko vsak moški opravi pri splošnem zdravniku ali prek interneta, tako da izpolni vprašalnik IPSS. Če je seštevek višji od 7 točk, potem je smiseln obisk pri urologu,’ pravi dr. Breskvar in doda, da mora biti vsak moški iskren in odprt do svojih težav, saj lahko zanikanje le-teh privede do večjih tegob, kot so zapora urina, kirurško zdravljenje in kateterizacija mehurja.
Pri tem dr. Maganja poudarja, da imata povečanje prostate (benigna hipertrofija) in rak prostate v začetku podobne simptome, ki so pogosto uriniranje ob šibkejšem ali prekinjajočem se curku, bolečine pri uriniranju ali ejakulaciji. ‘Vse te težave, še posebej pa krvav urin ali kri v spermi, kličejo po pregledu pri urologu,’ še opozori dr. Maganja.

Rak prostate je v izrazitem porastu

Rak prostate je tretji najpogostejši rak, šesti vzrok za smrtnost pri moških in trenutno najpogostejše rakasto obolenje pri moških. Po zadnjih podatkih v Sloveniji zboli za rakom prostate več kot 500 moških letno. ‘Smrtnost je relativno nizka (okoli 2 % odkritih karcinomov), kar je posledica različnosti oblik raka. Le približno 3 % bolnikov ima agresivno obliko karcinoma, ki potrebuje takojšnjo zdravljenje,’ pravi dr. Breskvar in poudarja, da bolezen praktično ne povzroča nikakršnih težav, le občasno bolniki opažajo občutke nelagodja v področju spolovil in občasno občutke rahlega tiščanja na vodo. Krvavitev, bolečine in drugi znaki pa so običajno znaki in simptomi napredovale bolezni. Zato je potrebna posebna pozornost ob vsakršnih težavah.
Zdravljenje je relativno uspešno, težava je slaba osveščenost starejših
‘Pri zdravljenju raka prostate smo relativno uspešni, saj večina bolnikov, ki jih odkrijemo na novo, bolezni še nima v napredovali fazi z zasevki po telesu. Tudi če odkrijemo napredovalo bolezen, imamo urologi še vedno nekaj zdravil, s katerimi bolezen ustavimo (vendar ne pozdravimo),’ pravi dr. Breskvar. Pri tem je težava še vedno slaba osveščenost starejših, ki hodijo na preglede k urologom prepozno. Dr. Maganja še poudarja, da je uspešnost zdravljenja raka prostate odvisna predvsem od stadija, v katerem je bolezen odkrita. Uspešnejša je v začetnih stadijih, z razširitvijo bolezni pa se uspešnost bistveno zmanjšuje. Zato je zelo pomemben pravočasen pregled pri urologu.

Način življenja vpliva na raka prostate

Način življenja ima poleg genetskega zapisa pomembno vlogo pri raku na prostati, to dokazujejo tudi številne študije. ‘Od dejavnikov, na katere lahko vplivamo, je v ospredju prehrana. Preveč živalskih maščob, predvsem goveje in svinjske, pomanjkanje presne hrane (sadja in zelenjave) in debelost so dejavniki, ki vplivajo na nastanek bolj agresivnih oblik tega raka,’ pravi dr. Breskvar.

Vedno bolj verjeten vzrok za porast raka na prostati, kot poudarja dr. Maganja, je večja obremenjenost naravnega okolja in hrane s kancerogenimi substancami (pesticidi, težkimi metali in drugimi industrijskimi kemikalijami). Zato urologi vsem moški priporočajo prehrano v skladu z zgoraj napisanim, med zelenjavo predvsem paradižnik, logičen pa naj bo tudi pristop v smeri biološko pridelane hrane brez škodljivih kemikalij.

(Visited 69 times, 1 visits today)