V Kopru izbrali Županovo vino in oljčno olje 2020

25. januarja, 2020
Foto: Jaka Ivančič

Na natečaja za Županovo vino in oljčno olje se je letos prijavilo veliko število vinarjev in oljkarjev. Strokovno komisijo je med vini najbolj prepričal Capris refošk 2015 iz kleti Vinakoper, laskavi naslov Županovo oljčno olje pa je prejelo oljčno olje Jasa 2019, ki ga je pridelal Arsen Jurinčič.

V koprski protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška-Asiškega so nocoj razglasili zmagovalce natečajev za Županovo vino in oljčno olje 2020.

Zanimanje za natečaja je bilo med vinogradniki in vinarji ter pridelovalci oljčnega olja iz Mestne občine Koper veliko. !Na natečaj za Županovo vino se je letos prijavilo 20 vinarjev z rekordnim številom 40 vzorcev vina sorte refošk in malvazija. Na natečaj za Županovo oljčno olje pa se je kljub lanskoletni slabi oljkarski letini prijavilo kar 18 oljkarjev s 24 vzorci oljčnih olj,” so povedali v Kopru.

Županovo oljčno olje Jasa 2019

Osemčlanska strokovna komisija, ki je ocenjevala oljčna olja, je z največ točkami in posledično z naslovom Županovo oljčno olje 2020 nagradila oljčno olje Jasa 2019, ki ga je pridelal Arsen Jurinčič iz Boršta. Naslov prvega spremljevalca je prejel Janko Bočaj, sicer lanskoletni zmagovalec natečaja, za oljčno olje Stara kortina 2019, naslov 2. spremljevalca pa Danjel Sabadin za oljčno olje Sabadin 2019. Poleg tega so podelili 21 zlatih in tri srebrna priznanja.

Županovo vino Capris refošk 2015

Med vini pa je petčlanska strokovna komisija z naslovom Županovo vino 2020 okronala Capris refošk 2015, ki so ga pridelali v Vinakoper, poleg tega pa 19 vzorcev vin nagradila z zlato, 21 vzorcev pa s srebrno medaljo.

MO Koper bo oba zmagovalca podprla

Medtem ko so vsi sodelujoči na natečajih prejeli priznanja, sta absolutna zmagovalca prejela tudi posebno priznanje Steklarne Rogaška, posebne etikete, s katerimi bodo lahko opremili steklenice zmagovalnega vina ozirom olja ter poseben razstavni kotiček v Turistično-informacijskem centru v Pretorski palači. Tudi letos pa bo Mestna občina Koper oba zmagovalca podprla pri promociji in jima zagotovila izdelavo profesionalnih fotografij in promocijskega videa. Poleg tega bo občina v protokolarne in promocijske namene odkupila najmanj 500 steklenic Županovega vina, najmanj 250 steklenic ekstra deviškega zmagovalnega oljčnega olja ter najmanj 150 steklenic ekstra deviškega oljčnega olja 1. spremljevalca in najmanj 100 steklenic ekstra deviškega oljčnega olja 2. spremljevalca.

Da sta vinarstvo in oljkarstvo pomembni panogi v destinaciji Koper, je poudaril tudi župan Mestne občine Koper Aleš Bržan, ki je izredno vesel, da imamo v naši občini številne vrhunske vinarje in oljkarje, ki so se s svojimi izdelki prebili na svetovno tržišče. Ob tem je čestital vsem udeležencem in jim zaželel še veliko uspehov.

Prav tako bo Mestna občina Koper vsem sodelujočim na natečaju za Županovo oljčno olje 2020, katerih vzorci ekstra deviškega oljčnega olja bodo dosegli zadostno število točk na mednarodnem tekmovanju Flos Olei 2021 za vključitev v vodnik, krila strošek prijave za en vzorec oljčnega olja. Zmagovalno vino in olje bosta širši javnosti dostopna tudi prek Vinske fontane v Marezigah in v koprskem turistično-informacijskem centru.

 

Vir: MOK

 

 

 

 

(Visited 34 times, 1 visits today)