Trendi v prehrani 2017: zelenjavni jogurti, testenine iz stročnic in čokoladne tortice za zajtrk

4. januarja, 2017

Različni prehranski ‘guruji’ vsako leto konec decembra podajajo napovedi o trendih v prehrani, ki jih gre pričakovati v naslednjem letu. Napovedi ne gre jemati preveč resno, so pa zanimive. 

Tudi za letošnje leto so napovedali kar nekaj zanimivosti, za katere pa večinoma dvomimo, da se bodo zares prijele. K nam ponavadi pridejo le tisti trendi, ki se v tujini uveljavijo, pa še to kakšno leto ali dve kasneje.

Nekateri med drugim napovedujejo, da bo to leto dveh ekstremov v prehrani: nihali bomo med zdravimi skledicami, polnimi superživil, ter gromozanskimi kaloričnimi sladicami.

Domače vlaganje in fermentiranje

Vse več ljudi se zaveda pozitivnih učinkov fermentirane hrane na črevesno floro in s tem na zdravje, hkrati pa se spet bolj nagibamo k domači pridelavi sadja in zelenjave, k doma narejenim marmeladam… Tako je letos pričakovati še več govorjenja o kislem zelju, pa tudi o kombuči in kimčiju, vse več ponudbe pa je tudi za domačo izdelavo kefirja (npr. znameniti Kefirko pri nas), jogurta in tofuja.

Zelenjavni jogurti

Jogurti s sadjem so zaradi velike količine vsebovanega sladkorja v preteklem letu dobili črno piko nutricionistov, zato ni čudno, da letos napovedujejo velik bum na področju jogurtov – z okusi zelenjave. Pesa, korenje, kumara in buča so okusi, ki jim različni viri napovedujejo, da jih bomo letos zajemali z veliko žlico.

Alternativa klasičnim mesnim beljakovinam

Vse več ljudi se odreka mesu, ne pa tudi beljakovinam. Letos napovedujejo porast rastlinskih beljakovin, kot so grahovi in konopljini proteini, ki nadomeščajo sirotkine v prahu, in jih vključujejo v fitnes napitke pa tudi beljakovinske ploščice. Tudi uporaba stročnic se razširja: poznamo in tudi pri nas je že možno kupiti testenine iz stročnic (Pegan), pečena čičerika pa postaja priljubljen prigrizek.

Malo manj privlačni prigrizki, ki jim že nekaj let napovedujejo preboj, ki (le zakaj?) jim do zdaj še ni uspel, pa so hrustljave žuželke.

Poke bo novi sushi

Poke je solata iz surove ribe, ponavadi iz tune ali lososa, marinirana z limetinim sokom, sojino omako in sezamovi semeni. Prihaja iz Havajev, v Angliji je že zelo popularna. Napovedujejo, da bo to novi hit, predvsem za vse ljubitelje sushija.

Voda z okusom in hranili: kaktus in lubenica

Kaktusovo vodo bodo uživali predvsem tisti, ki dajo veliko na zdravje, saj je polna antioksidantov, vitaminov in mineralov, okus lubenice pa je že prepričal nekatere holivudske zvezdnice, kar sladkemu in osvežilnemu okusu dela dodatno promocijo.

Brez sladkorja

Sladkor je v zadnjih letih vse večkrat na zatožni klopi: kriv za debelost in škodljiv za zdravje. Vse več ljudi posega po bolj zdravih alternativah, tisti, ki sladkorja sploh ne uživajo, pa pravijo, da jim je ta odlčitev prinesla močno izboljšano počutje in več energije.

Kakav za vsako priložnost

Pravi surovi kakav je že nekaj časa v trendu, ponekod po svetu prirejajo celo zabave s kakavom namesto opojnih substanc. Letos mu napovedujejo udeležbo pri vseh obrokih. Ker je tako zdrav, bomo mini čokoladne tortice po nasvetih nutricionistov jedli že za zajtrk!

 

Vir: TreeHugger, Indepedent

(Visited 90 times, 1 visits today)