Spoznajte najmanjši sadež na svetu

19. januarja, 2018

Velike stvari nas lahko hitro navdušijo. S svojo velikostjo so sinji kit, afriški slon ali ogromna sekvoja zlahka prepoznavni in jih težko zgrešimo, če imamo le srečo, da jih kdaj srečamo v živo. Po drugi strani pa majhne stvari zelo hitro spregledamo.

Predstavljajte si najmanjši sadež na svetu. Kaj vidite? Borovnico? Brusnico? Ali morda ribez? No, noben od naštetih sadežev ni najmanjši sadež na svetu. Ta titula pripada rastlini Wolffia globosa, ki jo najdemo v Aziji. Plod azijske vodne lečice meri le 0,3 mm in tehta približno toliko kot dve zrnci soli. Wolffia globosa nima korenin in lebdi na vodni površini, kjer se zelo hitro širi. Razmnožuje se vegetativno, z ločitvijo posameznih členkov.

Foto: Christian Fischer, Wikipedia
Foto: Christian Fischer, Wikipedia

Od tako majhnega sadeža bi se težko najedli, a vseeno je Wolffia globosa užitna. Ima visoko vsebnost beljakovin, zato je ponekod v Aziji zelo priljubljena. Pravijo ji rastlinska jajca, pa tudi vodni obrok. Je odličen dodatek za smutije, omlete in juhe. Njen okus pa naj bi bil podoben okusu vodne kreše.

Ta mikro sadež preizkujejo tudi kot vir energije. Kot biogorivo bi bilo namreč odlično, saj iz zraka odstranjuje ogljikov dioksid. Poleg tega tudi čisti vodo, uravnava raven fosforja in dušika in iz okolja odstranjuje arzen in kadmij.

Glede na svojo velikost je Wolffia globosa prav neverjetna rastlina, kajne?

(Visited 10 times, 1 visits today)