Sladkorna pesa ponovno s slovenskih polj

8. november, 2017

Ormoška zadruga Kooperativa Kristal po več letih na slovenskih poljih ponovno prideluje sladkorno peso. Kot pravijo v zadrugi, naj bi ta teden predvidoma končali s spravilom, ki poteka normalno kljub manjšim predvidenim težavam (dež, strojelom). Celoten odvoz pese do hrvaškega partnerja Viro tvornica šečera d.d. iz Virovitice naj bi opravili prihodnji teden. Pred tem morajo peso v skladu s pogodbo očistiti.

100_1793_web

Kot pravi zastopnik kooperative Miroslav Kosi, po prvih rezultatih predvidevajo, da bo pridelek dosegel okoli 70 ton na hektar. To pomeni, da bodo na obdelanih površinah v območju Spodnjega Podravja, Prlekije in Prekmurja, skupaj pridelali okoli 5000 ton sladkorne pese. Pridelek je v skladu s pričakovanji kakovosten, saj ima pesa sladkorno stopnjo nad 16, za kar je obljubljena odkupna cena 36 evrov za tono. S tem dosegajo evropsko povprečje v pridelavi, ki znaša od 70-80 ton na hektar ob povprečni vsebnosti sladkorja 16-17% .

Kakšna je prihodnost?

V Kooperativi Kristal pričakujejo, da bodo v sodelovanju s kmeti prihodnje leto podvojili pridelovalne površine namenjene sladkorni pesi. Pogodba je že podpisana, saj računajo na dolgoročnejše sodelovanje s hrvaškim partnerjem iz Virovitice, s katerim imajo korekten odnos.

100_1804_web

Glede morebitne oživitve proizvodnje sladkorja v nekdanji tovarni v Ormožu pa pravijo, da bi bilo na stari lokaciji smotrno zgraditi novo tovarno.

Velja omeniti še zanimivo posebnost: sladkorna pesa proizvede 3 x več kisika na hektar površine kot gozd!

100_1809_web

Igor Fabjan

(Visited 8 times, 1 visits today)