Site icon Lupa portal

Seznam superživil

Med ‘superživila’ po navedbah
številnih avtorjev spada kar dosti živil.

Zelena superživila: so običajno sveže
rastline, posušeni zmleti deli rastlin ali posušen sok zelenih
rastlin. Vsebujejo kakovostne beljakovine, številne minerale
(železo, kalcij, magnezij idr.), vitamina K in C, B kompleks,
številne bioaktivne snovi, kot so klorofil, različni bioaflavonoidi
… V to skupino spadajo zelenomodre alge (spirulina in klorela),
žitne trave (ječmen, pšenica, kamut) in špinača, križnice
(brokoli, ohrovt) in pogosto pozabljene divje rastoče zeli (regrat,
koprive, čemaž …)

Sadje kot superživilo:

Izdelki so
večinoma v suhi obliki, celi sadeži ali v prahu. V prodaji najdemo
goji jagode, jagode acai, sadež noni, lucuma, camucamu, šisandra,
avokado, različno jagodičevje, murve in drugo. Večina omenjenega
sadja prihaja iz različnih oddaljenih kontinentov in podnebnih
pasov. Na žalost, pa pozabljamo na domače divjerastoče ali gojeno
sadje, kot so borovnice, maline, robide, murve, jagode, aronija,
glog, drnulja, rakitovec, šipek, črni bezeg in še kaj.

 

Oreščki in semena so, kot
superživila, široka skupina živil. Sem sodijo številni oreščki,
kot so mandeljni, marelična jedrca in drugi oreščki, kokos in
kokosova voda in različna semena: presna kakavova semena – cela,
drobljena, v prahu, ali kot kakavovo maslo, konopljina semena –
oluščena ali neoluščena in konopljina moka. Kokosova voda je
odličen elektrolit in so jo uporabljali celo za transfuzijo.
Nerafinirano kokosovo olje (maščoba) vsebuje sicer nasičene
maščobne kisline, ki pa so lahko prebavljive, podobne maščobam v
materinem mleku. Kokosova maščoba pospešuje metabolizem, deluje
antibakterijsko, antivirusno in antiparazitsko in nam daje t. i.
zdravo energijo.

Gomolji, kot je npr. maca, izvirajo iz
perujskih višav in se pri nas uporabljajo v obliki posušenega
prahu. Maca naj bi dajala moč, vzdržljivost in odpornost.

Morske alge so poznane že iz
makrobiotike. Ščitijo telo pred učinki sevanja in težkih kovin,
oskrbujejo telo z jodom, kalcijem in drugimi minerali, čistijo kri,
razstrupljajo in alkalizirajo telo in delujejo antioksidativno. V to
skupino prištevamo alge kelp, dulse, wakame, arame, nori.

Gobe, kot so šitake, maitake, reiši,
ganoderma in druge, prihajajo z Daljnega vzhoda, kjer so jih
”udomačili” in jih začeli uporabljati kot pripomoček v
tradicionalni kitajski medicini za izboljšanje imunosti in številne
druge zdravstvene težave.

Zeli tradicionalne kitajske medicine
(ašvaganda, mnogocvetna dresen, atraktilis, ginseng in številne
druge) po načelih vzhodnjaških znanosti odpravljajo številne
zdravstvene tegobe.

 

Čebelji izdelki, kot so cvetni prah,
propolis in matični mleček krepijo naš imunski sistem in nudijo
telesu številne bioaktivne in druge hranilne snovi. Cvetni prah naj
bi bil najbolj popolno živilo, ki vsebuje vsa hranila in ima močne
antialergijske učinke, zavira staranje ter povečuje umske in
fizične sposobnosti. Propolis je odličen antiseptik z močnimi
antibiotičnimi učinki in nas ščiti tako pred bakterijami kot tudi
virusi. Matični mleček je izloček čebel – hrana za matico, ki
vsebuje vsa hranila, ki jih potrebujemo za življenjske procese.
Zaradi številnih zdravilnih lastnosti ga imenujejo tudi čudež
narave.

 


Zelišča in začimbe
– kljub temu, da
jih običajno ne najdemo v seznamih superživil, pa si ta naziv
zagotovo zaslužijo. Kot ljudska oz. naravna medicina ponujajo telesu
številna hranila, hkrati pa uravnovešajo telesno stanje – vplivajo
na telesne funkcije, tako da se te lahko zdravijo in regulirajo same
od sebe. Zelišča in začimbe pomagajo ogrevati premraženo telo,
pospešujejo prekrvavitev, prebavo in tudi presnovo, delujejo
antiseptično, čistijo telo, odvajajo odvečne snovi, delujejo na
posamezne organe in žleze, ne nazadnje pa izboljšujejo vonj, aromo
in okus jedem, ki jih pripravljamo. Človek in tudi živali jih
uživajo že od nekdaj in so sestavni del naravnih metod zdravljenja.
Zelišča uporabljamo cela (korenine, listi, cvetovi, semena) in v
obliki pripravkov – poparkov, tinktur, esenc, izvlečkov, mazil in
drugo. Na moč in učinkovitost zelišč in začimb zelo vpliva, kako
jih gojimo, kdaj jih nabiramo, in kako shranimo. V to skupino spada
ogromen izbor številnih zelišč in začimb iz celega sveta: aloe
vera, ameriški slamnik, ingver, črna kumina, timijan, majaron,
drobnjak, sivka in številne druge rastline.


Pri uporabi t. i. superživil, ki
deloma spadajo v običajno skupino živil, kot so sadje, zelenjava in
oreščki, pokrivajo pa tudi številna zelišča, začimbe in zeli,
je treba biti previden in zmeren, hkrati pa ne smemo verjeti vsem
marketinškim obljubam čudežnih izdelkov o zdravem in popolnem
življenju. Še posebej se je dobro poučiti o stranskih učinkih, ki
so lahko nevarni, če pretiravamo z iskanjem bližnjic do zdravega
življenja.

 

Matjaž Kološa, univ. dipl. inž.
živilske tehnologije

 

(Visited 227 times, 1 visits today)
Exit mobile version