Regrat s korenino se ohrani dlje

15. marca, 2020
Igor Fabjan
Foto: Igor Fabjan

Regrat je tu! Sezona nabiranja regrata se je začela v večjem delu Slovenije, kar je zelo dobrodošlo v času omejevanja stikov med ljudmi. Tako je marsikomu zdrava in okusna zelenjava dostopna, ne da bi bilo zanjo potrebno obiskati trgovino.

Kdor regrata ne more nabrati vsak dan, ga lahko za nekaj dni shrani v hladilniku ali v hladnem prostoru. Žal listi že po dveh dneh začnejo veneti.

Zdravilna korenina

Regrat lahko ohranite dlje časa, če ga na travniku režete globlje, skupaj z delom korenine. Takšen lahko obstane na hladnem tudi teden dni. Pred pripravo regrata preprosto odrežete korenino in ga operete.

Foto: Igor Fabjan

Korenine lahko posušite in uporabite za pripravo zdravilnega čaja. Za ta namen je sicer zaželeno, da je korenina cela, saj z rezanjem izteče del mlečnega soka v katerem je največ zdravilnih učinkovin. Za čaj prelijete cele ali zlete korenine z vročo vodo in pustite stati vsaj 10 minut, lahko tudi dlje. Nato čaj precedite.

Za pripravo lahko poleg korenin uporabite tudi liste. Čaj je priporočljiv pri motnjah v delovanju ledvic in mehurja. Vpliva na izločanje žolča in delovanje jeter, pospešuje izločanje škodljivih snovi in krepi imunski sistem. Korenine nabrane jeseni vsebujejo veliko inulina, kar je koristno za sladkorne bolnike saj niža raven sladkorja v krvi..

Preberite tudi: 9 koristi nabiranja in uživanja regrata

Raste lahko tudi v stanovanju

Regrat lahko ohranite tudi dlje kot teden dni, če korenine z listjem zložite v posodo z vodo. Če jo postavite na svetlo mesto, bodo listi rasli še naprej. Hkrati boste okensko polico ali stojalo popestrili z zelenjem.

 

 

 

(Visited 187 times, 1 visits today)