Za originalen recept s Kostarike potrebujemo:
- 2 skodelici mleka
- ¼ skodelice koruznega škroba
- 2/3 skodelice sladkorja
- ½ žličke soli
- 2 jajci
- 2 žlički masla
- 2 stroka vanilije
Pogrejemo tri četrtine mleka. Preostanek mleka zmešamo s koruznim škrobom, sladkorjem in soljo, da dobimo gosto maso, ki jo nato dodamo segretemu mleku. Nekaj minut (3-5) kuhamo na majhnem ognju, da se zmes zgosti in obenem mešamo po potrebi. Jajci stepemo in dodamo zgoščeni masi, dobro premešamo in pustimo zavreti. Takrat dodamo še maslo in vanilijo. Vanilijeve stroke prerežemo po dolgem in postrgamo semena v puding ter premešamo. Za močnejši okus lahko dodamo pudingu tudi stroke. Zgoščeno maso vlijemo v skodelice in pustimo, da se ohladi.
Ohlajen puding lahko postrežemo tudi tako, da ga obrnemo na krožnik in po želji prelijemo s pasiranim sadjem ali džemom.
Igor Fabjan pravi: “Ne improvizirajte in obvezno uporabite pravo vanilijo!”