Perujska češnja ali andska jagoda

22. oktober, 2019
Igor Fabjan
Foto: Igor Fabjan

Plodovi rastline iz rodu fizalis, bolj spominjajo na naravne okraske kot na sadeže. V suhi pergamentni ovojnici podobni majhnim lampijonom se skriva češnji ali višnji podoben sadež rumeno oranžne barve.

Plodovi so naprodaj v nekaterih večjih trgovinah. Običajno pakirani v manjših plastičnih košaricah.

Tudi v naših vrtovih

Rastlina izvira iz Južne Amerike a dobro uspeva tudi v Sloveniji! V vrtnih centrih je seme ali sadika običajno naprodaj pod imenom andska jagoda. Ima pa jih še več: perujska češnja, perujsko volčje jabolko, kitajska laterna…

Semena kalijo do mesec dni, v lončke pa jih sadimo že marca. Rastlina je sicer trajnica, podobna manjšemu grmu. Zaradi dolgih poganjkov potrebuje oporo, podobno kot grah. Njene slabe sosede so visok fižol, krompir, komarček in kumina.

Ananas ali paradižnik?

Plodovi se razvijejo iz drobnih rumenkastih cvetov in zorijo od julija do novembra oziroma prve zmrzali. Perujske češnje so odličen vir vitamina C in A ter drugih antioksidantov, kar pripomore k okrepitvi imunskega sistema. Okus je nekaj posebnega – sladko kisel in osvežilen. Nekatere spominja na ananas, melono in paradižnik. Nič čudnega, saj spada v družino razhudnikov.

Uživajmo le zrele

Ker so plodovi majhni in razmeroma dragi, so najbolj primerni kot neobičajen prigrizek.  Odlično pa se podajo tudi kot okras sladicam ali solatam. Iz plodov je mogoče pripraviti marmelado ali sokove. Lahko pa jih posušimo.

Pri uživanju plodov je potrebna manjša previdnost, saj nezrele jagode vsebujejo veliko alkaloidov, ki lahko povzročajo želodčne težave. Plodovi so zreli takrat, ko se zelena kožica lampijončkov popolnoma posuši in obarva rjavo.

Perujski češnji je podobno pri nas bolj razširjeno volčje jabolko. Ta rastlina ima oranžne lampijončke, sadeži pa so manj okusni.

 

(Visited 17 times, 1 visits today)