Nakupujmo skupaj: skupnostno naročanje slovenskih ekoloških pridelkov

6. decembra, 2016

<![CDATA[Nakupujmo skupaj je projekt skupnostnega naročanja slovenskih pridelkov, ki je uspešno zaživel v Ljubljani. Glavni cilj projekta je omogočiti nakup kakovostnih, okusnih in zdravih lokalnih pridelkov in izdelkov po ugodni ceni, ki je hkrati pravična za kmeta.

Skupinsko naročanje deluje kot skupina – posameznik se najprej včlani v skupino, dobiva obvestila o ponudbi, ko je aktualna, naroči in prevzame, kar želi.

Za večjo samooskrbnost

S skupnostnim nakupovanjem želijo spodbuditi večjo samooskrbnost Slovenije s hrano, pridelano na naravi prijazen način na družinskih kmetijah. “Ekološka hrana je načeloma dražja od neekološke, s skupnostnim nakupovanjem pa postane bolj dostopna. Poleg tega pa je jasno, da je sezonska hrana, ki je sveže nabrana, okusnejša in koristnejša za naš organizem, kot hrana, ki raste v drugem okolju in pripotuje dolge razdalje,” pravijo v ekipi prostovoljcev Nakupujmo skupaj.
Kupci smo nedvomno tisti, ki imamo v rokah moč, da spremenjamo stvari v pravo smer. Z nakupom soodločamo, koliko hrane in kakšne kakovosti bodo pridelali slovenski kmetje.

nakupujmo-skupaj
Foto: Nakupujmo skupaj

Osebni prevzem omogoča, da spoznamo pridelovalce

Ekipa skrbi za zbiranje ponudbe, enostavno elektronsko naročanje in organizacijo dostave, člani pa naročeno prevzamejo direktno pri kmetih, ki pridejo na dostavo. “Član postanete s prvim naročilom, članstvo pa vam prinaša prednost pri obveščanju o novi ponudbi. Na prevzemu ima vsak priložnost spoznati ljudi, ki pridelujejo njegovo hrano in se prepriča o poreklu in načinu pridelave,” pojasnjujejo.
Skupinski nakupi potekajo po vnaprej določenem terminskem redu, ob vsakem odprtju naročil pa se vse člane tudi obvesti prek elektronske pošte. Naročila se praviloma zbirajo 2-3 dni, odvisno od razpoložljivosti pridelkov/izdelkov. Praviloma se naročila zbirajo vsake 14 dni (na 2 tedna), svoja naročila pa praviloma člani skupine oddajajo med nedeljo in sredo.

Sezonski slovenski ekološki pridelki

Ker ponudbo sestavljajo večinoma slovenski ekološki ponudniki, je njena vsebina odvisna od raznolikosti, ki je v določeni sezoni na voljo. Ne gre torej pričakovati, da bodo januarja na voljo jagode ali junija kislo zelje.
“Sezonska hrana je sveže nabrana, okusnejša in koristnejša za naš organizem, kot hrana, ki rasta v drugem okolju. Plodovi ne dozorijo nekje v posebnen okolju, obdani s posebnimi pogoji, ki pospešujejo zorjenje, ampak imajo možnost dozoreti na rastlini, kjer so zrasli,” poudarjajo na Nakupujmo skupaj.

Dodajajo, da je kljub zimski sezoni ponudba še vedno pestra. Med izdelki naših ponudnikov najdemo tudi nekaj pridelkov oziroma izdelkov, ki so primerni za darilo: med, čajne mešanice, marmelade, kozmetika, olja in podobno. Zakaj ne bi letos podarili paket zdravih dobrot?

V obliki skupinskega nakupa lahko vsak član v skupini naroča različne vrste ekoloških in lokalnih živil, od sezonske zelenjave in sadja, semen, mok, žit in žitnih kosmičev, medu, mlečnih izdelkov iz kozjega, ovčjega ter kravjega mleka (sveži sir, jogurt, skuta…), hladno stiskanih olj itd.


Nakupujmo skupaj najdete na Facebooku: Nakupujmoskupajceneje]]>

(Visited 132 times, 1 visits today)