Najboljša dieta leta je mediteranski način prehranjevanja

2. marca, 2020
Najboljša dieta leta je mediteranski način prehranjevanja

Revija US News je objavila seznam 35 načinov prehranjevanja leta. Da je nek način prehranjevanja najboljša dieta, mora biti enostaven, hranljiv, varen ter učinkovit tako pri izgubljanju kilogramov kot pri zaščiti zdravja.

Predstavljamo najboljše, ki so se uvrstili na prvih 5 mest.

1. Mediteranska dieta

S poudarkom na sadju, zelenjavi, olivnem olju in ribah, velja mediteranska dieta za zelo zdravo. Znano je, da prebivalci mediteranskih dežel živijo dlje in imajo manj bolezni. Enotna mediteranska najboljša dieta sicer ne obstaja. Grki jedo drugače kot Italijani, ti pa drugače od Špancev. Toda v vseh deželah uporabljajo enake osnovne sestavine.

2. DASH dieta

Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) naj bi bila najbolj učinkovita pri zniževanju visokega krvnega tlaka, priporočajo jo predvsem za srčno-žilne bolnike. Izpostavlja sadje, zelenjavo, cela zrna, stročnice, pusto meso in mlečne izdelke z manj maščobami. Dieta vključuje malo sladkorja, veliko vlaknin in več manjših obrokov na dan.

3. Dieta ‘Flexitarian’

Lahko bi jo prevedli tudi fleksitarijanska dieta. Gre za skupek besed: fleksibilen in vegetarijanski. Gre za dieto, ki združuje 5 skupin, ki se jih vključi v prehrano: sadje in zelenjava, cela zrna, mlečni izdelki, sladkor in začimbe ter beljakovine, t.i. ‘novo meso’, kot so fižol, grah in jajca. Dieta sicer ne zavrača povsem mesa (lotevajo se je tudi mesojedci) – gre za to, da sestoji iz večinoma brezmesne prehrane, toda sem in tja je dovoljen zrezek ali drug mesni izdelek.

4. Dieta WW

Ta dieta vključuje celostni pristop, tako pri prehrani, kot pri gibanju. Že njeno ime – Weight Watchers (opazovalci teže bi bil dobesedni prevod) kaže na to, da gre za neke vrste točkovni sistem – vsaka hrana ima določeno število točk in posameznik ima določeno število točk, ki jih lahko ‘poje’ na dan (to število točk se določi glede na njegovo težo). Z gibanjem se lahko ‘odpusti’ kakšen greh, saj ‘zbija’ točke. Posebnost WW diete je ta, da ničesar ne prepoveduje. Pred kratkim so razvili tudi WW program, ki se ne osredotoča na izgubo kilogramov, pač pa na uvajanje zdrave prehrane v življenje.

 

5. Dieta Mayo klinike

Na Mayo kliniki so razvili svojo prehransko piramido. Ta v ospredje postavlja sadje, zelenjavo in cela zrna – živila z nizko energijsko vrednostjo, ki se jih lahko poje več. Nobena prehranska skupina ni povsem izvzeta, saj gre za dieto, ki bi se je lahko držali celo življenje. Dieta vključuje tudi zdrave maščobe, vsaj 30 minut aktivnosti na dan, prepovedano je prehranjevanje med gledanjem televizije, edini sprejemljivi prigrizki so sadni ali zelenjavni, prav tako je ‘prepovedano’ jesti preveč mesa ali polnomastnih mlečnih izdelkov.


Preberite tudi:

(Visited 158 times, 1 visits today)