Znana so najbolj inovativna slovenska živila 2020

5. februarja, 2020

Danes je Inštitut za nutricionistiko (Nutris) razglasil najbolj inovativna slovenska živila leta 2020. Predstavili so izzive na področju razvoja živil z ugodno prehransko sestavo ter načrte države in strokovnih inštitucij za krepitev razpoložljivosti in kakovosti lokalnih živil. 

Gre za živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu.

Nagrade so prejeli:

  • Bio dobrote – Kmetija Žgajnar za jogurt z lanenimi semeni,
  • Ljubljanske mlekarne za gosti jogurt Siggi’s skyr,
  • Don Don za kruh proteinc in
  • Mercator IP za Minute zelenjavni namaz Veganski tatarc.

Posebno nagrado za inovativnost pri ponudbi lokalnih živil je prejelo podjetje Panorganix za linijo slovenskih rezanih solat, podjetje Mercator Emba pa je prejelo posebno nagrado za inovativnost pri zmanjševanju vsebnosti sladkorja pri kakavovem prahu Benquick in desertnem prelivu Sladki greh.

Posebna kategorija letošnjega leta: izdelki z ajdo

Posebnost letošnjega razpisa je bila, da so bili proizvajalci vnaprej povabljeni k razvoju izdelkov z ajdo. V tej skupini izdelkov so nagrade za najbolj inovativna slovenska živila prejeli:

  • Spar Slovenija za kruh tatarski hlebček,
  • Mlinotest za polento naše none z ajdo,
  • Kmetija Klepec za ajdove hrustavčke,
  • Mercator IP za Minute ajdov narastek s tofujem in
  • Mlinarstvo Rangus za testenine – zlate tatarske bio ajdove valvice.

RECEPT za ajdovo kašo z jajci najdete TULE.

Inštitut za nutricionistiko nagrade za inovativnost podeljuje že šesto leto. Osnovna cilja projekta sta ozaveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova oz. izboljšana živila, in spodbujati gospodarstvo pri razvoju živil, predvsem takšnih z ugodnejšo hranilno sestavo.

Vsa podjetja na razpisu sodelujejo brez stroškov. Projekt namreč sofinancira Ministrstvo za zdravje RS v okviru nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje Dober tek Slovenija, zdravo uživaj in več gibaj. Zmagovalce sta na razglasitvi nagovorila tudi generalna direktorica Direktorata za javno zdravje pri Ministrstvu za zdravje ga. Mojca Gobec in Dr. Jože Podgoršek, državni sekretar pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

(Visited 39 times, 1 visits today)