LOGO_LUPA_web

Lačni smo v resnici zelo drugačni

6. avgust, 2017

Vsi poznamo frazo ‘lačen si ful drugačen’ in kot pravi znanost, ta ni daleč od resnice …

breads-1836411_webVsi smo kdaj že doživeli jezo in slabo voljo pred jedjo – tudi tisti bolj mili in umirjeni ljudje. Lakota glede na poročilo New Scientista v resnici povzroča agresivnost. Znanstvenik Simon Oxenha v svojem članku trdi, da nizek nivo krvnega sladkorja povzroči sproščanje kortizola in adrenalina – hormona, ki povzročata stres. Tudi naša raven neuropeptidov Y se zviša. Ti so povezani z agresijo, kar pojasni naše obnašanje ob lakoti.

V članku Oxenha pojasnjuje: „Glavni razlog, da ob lakoti postanemo razdražljivi je, ker raven glukoze pade. To nam oteži koncentracijo in hitreje se lahko razburimo na ljudi okrog nas.“

Med raziskavo so parom podali lutko njihovega partnerja ter jih prosili, da vanj zabadajo igle. Bolj kot so bili udeleženci lačni, bolj so lutke trpele. Raziskovalci so med tem merili njihovo raven glukoze v krvi. Ugotovili so, da so ljudje, ki so imeli nižjo raven glukoze bolj eksplozivni do svojih partnerjev in so v lutke zapičili več igel.

furious-2514031_web

Torej, če naslednjič nekdo zamuja z vašo večerjo ali se vaš partner ali partnerka morda ne more odločiti katero restavracijo ali jed izbrati, ste lahko upravičeno jezni. Saj si ne moremo pomagati. Tako pravi znanost, kajne?

Vir: First To Know

(Visited 6 times, 1 visits today)