Kuhano maslo ali Gi

24. september, 2018
Foto: Dreamstime.com

Ali ste se kdaj pomislili, kaj bi od nujnega poleg soli in vode potrebovali za življenje v puščavi ali jami in da vam pri tem ne bi pešalo vaše zdravje in vsesplošno ravnotežje?

Kuhano maslo ali Gi, “zlato” tudi med partizani in ostalimi bojevniki.

ghee_nova_embalaža_01

Zakaj je bilo kuhano maslo pomembno za vojake?

Vojak ga je nosil v nahrbtniku brez bojazni, da bi se ta skvaril. Z njim je lahko podmazal puško, premazal čevelje in obleko, da ni prepuščale vlage, okrepil in zaščitil je kožo ter ustnice, da niso pokale, bila je navada premazati glavo, da bi s tem ustvarili dodatno izolacijo glave, saj ta ne sme v mrazu izgbljati temperature, tako bi ohranili zbranost. Ghee je vojak uporabil tudi kot svečko, saj je vanj namestil kos vrvi in s tem ustvaril stenj, ter ga prižgal in napisal pismo, seveda pa je “to pravo maslo” uporabil tudi za lastno hranjenje in s tem dvig energije.

Vsestranska uporaba

Njegova uporaba je univerzalno vsestranska; mazanje, pečenje, cvrtje, praženje, lahko ga dodamo v testo, namaze, priloge ter uporabljamo za več vrst nege telesa in še kaj. Ghee v vsakdanji prehrani pripomore k ohranjanju optimalnega počutja. Pod imenom  žonta ali kuhano oz. prečiščeno maslo so ga poznale že naše praprababice. Ozemlje sedanje Slovenije ga pozna še iz časov davno pred hladilnimi napravami. Takrat, ko so še razmišljali kako za najdalj časa shraniti najboljše (esenco) kar mleko daje, je ob ognju nastal nepokvarljivi Ghee

Ghee včasih

Ženske v vasi so ga skuhale vsaka nekaj, zbirale dalj časa, ter ga združeno v dar izročile mladi mamici, da bi si ta okrepila moči in imela tako najboljše mleko za novorojeno dete. Z njim so na podeželju mazali sklepe, ozebline, suho kožo, vnete ritke otrok, razpokane ustnice, izdelovali kreme in si ga kapali v oči za boljši vid. Ghee so na kmetih v kuhinji uporabljali le ob prazničnih ali slavnostnih dneh, na mestnih tržnicah pa je  bil to živež, ki je bil že zjutraj razprodan in hkrati najdražji od dobrot na stojnicah. Gi je odličen vir maslene in kaprilne kisline, zato so ga v preteklosti tradicionalno uporabljali tako preventivno kot tudi pri težavah s črevesjem.

S postopkom izjemno počasnega kuhanja na ognju se maslo prečisti – odstranijo se ogljikovi hidrati, beljakovine, kazein, laktoza, nečistoče in voda, tako ostane le čista maščoba oz. olje.

Poznan po vsem svetu

Ghee-je znan skoraj po vsem svetu, korenine mu radi pripišejo na področja južne Azije, uporabljale pa so ga mnoge staroevropske kulture, predvsem na območju Alp in Kavkaza. Po zaslugi mnogih starih ajurvedskih zapisov nam je znano, da ga v indijski kuhinji uporabljajo že tisočletja. Opisan je kot kraljeva hrana oz. terapija. Preprosto brez Ghee-ja ni prave ajurvedske kuhinje, kuharski šampijon tega časa, svetovno znani Emeril John Legasse, pa pravi: “ghee prinaša kvaliteto vsaki kuhinji”. Ajurveda ga slavi predvsem zaradi njegovih dobrodejnih lastnosti, uporabljajo pa ga tudi v svoji veji medicine in kozmetike.

Lahko je osnova zeliščnih pripravkov, krem, mazil, masažnih mešanic ter tedenskih kur proti raku, ipd. Primer: gi pomešan z medom, lahko tudi s kurkumo,  izjemno celi rane.

Kulinarični namigi:
– jajčka na oko pečena na ghee-ju
– šampinjoni popečeni na ghee-ju
– narezana sveža zelenjava popečena na ghee-ju in po želji začinjena z začimbami
– riba pečena na ghee-ju
– nekaj žlic ghee-ja v maso za piškote
– pokovka na ghee-ju
– dunajski zrezek na ghee-ju je v resnici original
-pire krompir z ghee-jem
– skratka ghee vsaki hrani poglobi in razšiti okus

Zlati Ghee


Zlati Ghee prodajna mesta: Hofer, Špar, Mercator, Tuš, Leclerc, Sanolabor, Kalček, Vita Care in druge ekološke trgovine, ter spletna prodajalna, www.Golden-Ghee.com

 

(Visited 19 times, 1 visits today)